Vul een zoekwoord in:

Metselwerk - door dik en dun

Bijna tachtig bezoekers hebben op 31 januari de weg naar het *techniekHuys in Veldhoven gevonden. Een beter decor voor de KNB Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs is nauwelijks denkbaar. 

Verbondenheid

Gerard Westenbroek heette iedereen namens KNB welkom. Harry Verhoeven, directeur van het *techniekHuys, vertelt over zijn mooie centrum, ontstaan vanuit zijn idealisme voor vakmanschap. "Het is slecht gesteld met de beroepsopleidingen. De intelligentie is uit de maakwereld gehaald", aldus Harry Verhoeven. Zijn ideaal: een ambachtsschool op havo- en vwo-niveau.

DSC_1704.jpg

Bekijk hier de presentatie van Harry Verhoeven. Voor meer informatie over het *techniekHuys, kijk op de website van het centrum!  

Hurks prefab betonelementen

Jeroen van Gemert, manager projecten en productie van Hurks prefabbeton, geeft een presentatie over de werkmaatschappijen van Hurks bouwcomponenten en engineering. In de fabriek maken ze maatwerk bouwdelen met architectonisch beton in combinatie met onder anderen metselbakstenen en keramische producten. Van ontwerp, productie, management tot montage heeft Hurks alles in eigen huis. Ze leveren gevels van sandwich metselwerk (binnenmuur-isolatie-luchtspouw-buitenspouwblad), 3D gepolijste elementen en samengestelde producten met kozijnen, beglazing en balkons. Kortom de complete ruwbouw.

Voor meer informatie over Hurks prefabbeton, kijk op de website van de producent

Metselonderwijs op het VMBO

Henk van Ginkel, regiocoördinator van het Platform VMBO BWI, presenteert een nieuw keuzevak Tegelzetten, dat zeven weken duurt en leerlingen enthousiast moet maken voor tegelzetten. Verder is de syllabus metselen aangepast zodat de lesstof beter binnen de beschikbare zeven weken past. Het vernieuwde BWI-onderwijs trekt méér leerlingen. Dat kan betekenen dat méér leerlingen de bouw in gaan. Binnenkort zijn er weer regiobijeenkomsten en de landelijke studiedag van het Platform VMBO BWI is op woensdag 6 juni.

Bekijk hier de presentatie van Henk van Ginkel. Voor meer informatie over Platform VMBO BWI, kijk op de website

Docententraining metselen

Jos Visser, directeur van Bouwmensen Utrecht, vertelt over de docententraining Basistechnieken Metselen die samen met KNB wordt verzorgd. Docenten leren om goed metselonderwijs te geven binnen de vaak beperkte ruimte en mogelijkheden op scholen. Ook geeft Bouwmensen zo'n cursus voor wandafwerking en tegelzetten. De cursus metselen duurt vier dagdelen en wordt dit schooljaar nog in Leeuwarden gegeven en in het najaar opnieuw in Utrecht. Inschrijving kan via de website van het Platform VMBO BWI.

Bekijk hier de presentatie van Jos Visser. Voor meer informatie over de docententraining Basistechnieken Metselen, kijk op de website van Platform VMBO BWI.  

Brick-BENG steens spouwmuur

Arie Mooiman van KNB gaat in op de verhoogde isolatie-eisen en het Bijna Energie Neutrale Gebouw (BENG) uitgevoerd met zelfdragende buitenspouwbladen in steenmetselwerk, Brick-BENG. De vraag naar goed geïsoleerde gevels neemt enorm toe. Hij presenteert de resultaten van een praktische studie die is verricht naar de voordelen van zelfdragende gevels met de Willemspoort in Den Bosch als uitgangspunt. Conclusie is dat een BENG gebouw zowel met halfsteens als met steens metselwerk goed te realiseren is. Zelfdragend steenswerk heeft tal van voordelen. De iets hogere investeringskosten worden in de tijd terugverdiend door de langere levensduur, minder onderhoudskosten en een optimaal geïsoleerd gebouw. Om verder aan de BENG-eisen te voldoen zijn onder andere triple glas, zonwering op ZW- en ZO- gevels en warmtepompen noodzakelijk.

Bekijk hier de presentatie van Arie Mooiman. Meer informatie over Brick-BENG? Download de brochure BENG met zelfdragende buitenspouwbladen in steensmetselwerk.  

Baksteen en glazuurspecialisten

St. Joris Keramische Industrie is specialist op het gebied van geglazuurde bakstenen. Bas van de Venne  vertelt over het productieproces, het éénbrandprocedé en diverse projecten waar de stenen zijn toegepast. De stenen worden na drogen geglazuurd en dan in één keer gebakken bij 1200 graden. Zo krijg je een homogeen product. Heel veel formaten, alle kleuren en verschillende oppervlakken, zoals mat en glanzend, zijn mogelijk.

DSC_1728.jpg

Bekijk hier de presentatie van Bas van de Venne. Voor meer informatie over St. Joris Keramische Industrie, kijk op de website van de fabrikant.  

Kennis van Metselen

Pascal van der Waal is voorzitter van de Stichting Studiegroep Metselen die zich inzet voor het behoud en delen van de kennis van metselen. Voor verschillende basisscholen zijn gastlessen metselen verzorgd. De VMBO docententraining metselen is in samenwerking met de studiegroep ontwikkelt. Er wordt hard gewerkt aan de digitalisering van al het onderwijsmateriaal. De studiegroep zoekt nog nieuwe en gemotiveerde leden. 

Bekijk hier de presentatie van Pascal van der Waal. Voor meer informatie over de Stichting Studiegroep Metselen, kijk op de website

Bakstenen voor het metselonderwijs

In 2017 hebben verschillende scholen via KNB bakstenen aangevraagd. Scholen (VMBO, MBO/ROC's en bouwopleidingsbedrijven) die metselonderwijs verzorgen kunnen tegen een zeer gereduceerd tarief bakstenen ontvangen. Tot 19 februari kunnen bij KNB nieuwe aanvragen worden ingediend. Een aanvraag indienen kan via de website van KNB

Enthousiasmeren

"Laat mooie projecten zien aan je leerlingen." Daarvoor pleit Gerard Westenbroek. De laatste jaren zijn te weinig jongeren opgeleid. Nu zijn er mensen tekort. We moeten terug naar enthousiasmeren. Jongeren motiveer je het best door ze enthousiast te maken. Enthousiasme begint bij je zelf. ReVaBo Oosterbeek maakt een promotiefilm over metselen. Bekijk de video via Vimeo. De brochure Ontwerptips voor blijvend mooie baksteengevels is door KNB gevisualiseerd in een filmpje van vier minuten.

NK Metselen

De finale om de Zilveren Troffel is in 2017 gehouden bij Bouwmensen Zuid-West in Goes. Ze kijken met veel plezier op de wedstrijd terug. Dit jaar is de finale van 11 t/m 13 april bij Bouwmensen FNZ in Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Just de Bruin en Max van Steen, architectuurstudenten van de TU Delft, ontwierpen elementen die door de deelnemers worden gemaakt bij de drie ingangen van het Wilhelminapark in Grou. Bekijk hier de presentatie over het NK Metselen.

KNB zoekt nog enthousiaste vmbo-leerlingen voor de voorrondes van 2018. Geef uw leerlingen een kans! Aanmelden kan bij de voorrondelocatie of bij KNB.

Door dik en dun

Harrie Vekemans van Metselwerk Adviesbureau Vekemans toont veel voorbeelden uit hun praktijk met baksteengevels en vertelt over de verschillende projecten. Metselwerk in de breedste zin van het woord en een scala aan mogelijkheden. Van steensdik metselwerk tot steenstrips en van prefab en gerobotiseerd naar precisiehandwerk. Baksteenmetselwerk door dik en dun en de variaties en mogelijkheden zijn nu groter dan ooit. Bekijk hier de presentatie van Harrie Vekemans

Voor meer informatie over Metselwerk Adviesbureau Vekemans, kijk op de website

Prefab metselwerk

Na de lunch legt Joost Smolders, commercial Project Manager van Hurks prefabbeton uit wat we straks bij ons bezoek aan het bedrijf te zien krijgen. Momenteel wordt er veel geproduceerd voor Engeland. Daarna gaat iedereen naar de fabriek waar een interessante rondleiding wordt verzorgd. 

DSC_1796.jpg

Voor meer informatie over Hurks prefabbeton, kijk op de website van de producent

Conclusie: het is weer een mooie, gevarieerde en zeer leerzame studiedag geweest.

Bekijk alle foto's van de Studiedag Metseldocenten hier!