Vul een zoekwoord in:

Werkstuk finale 2018

In het kader van een minor, een studiepakket waarmee een student zich kan specialiseren of verbreden in zijn kennis en competenties, hielden architectuurstudenten van de afdeling Bouwkunde aan de TU Delft een ontwerpwedstrijd voor een finalewerkstuk van het NK Metselen. Onder leiding van Koen Mulder ontwierpen negen teams een finalewerkstuk. Winnaars werden Just de Bruin en Max van Steen.

Opdracht was het ontwerpen van drie toegangspoorten voor het Wilhelminapark in Leeuwarden (Grou). Het is een bijzonder park, aan het begin van de vorige eeuw aangelegd door tuinarchitect Gerrit Vlaskamp. Er was achterstallig onderhoud, maar in de afgelopen tijd heeft het park dankzij bewoners en organisaties een opknapbeurt gekregen. 

Fans van Baksteen

Een paar maanden geleden wisten Just en Max nog weinig van baksteen. "Dankzij Koen Mulder zijn we echte fans geworden", vertelt Max. "We hebben eerst met blokjes bekeken wat er mogelijk is met baksteen. Daarna hebben we het gezocht in kenmerkende details. Gerrit Vlaskamp heeft een brug in Akkrum ontworpen. Details uit die brug hebben we overgenomen is ons ontwerp. Denk dan aan muren met reliëf en torens met enkele terugliggende lagen. We hebben de wedstrijd gewonnen met vier verschillende elementen. Door het ontwerp te splitsen konden we spelen met vormen en zo tot verschillende composities komen. Kenmerk was een simpele vorm, maar speels qua details".

Drie gemetselde poorten

"Toen kwam er een voor ons leerzaam onderdeel in het traject", gaat Just verder. "We gingen aan tafel met de landschapsarchitect. Ons ontwerp was nog onvoldoende in lijn met zijn visie. We hebben de kenmerkende onderdelen uit ons ontwerp samengevoegd tot twee muurtjes. Bij iedere ingang van het park komt er links en recht van het pad één. De muurtjes zijn uitgevoerd in staand verband en de bovenzijde afgewerkt met een rollaag. De toren in het midden krijgt een afdekking van beton. Twee deelnemers maken samen één muurtje. In zo'n muurtje zijn iets meer dan 1000 stenen verwerkt. De jury heeft bekeken of ons ontwerp zo te maken is voor jeugdige metselaars. We zijn nu al reuze trots op het resultaat. Het is de eerste keer dat een ontwerp van ons ook echt wordt uitgevoerd.   

Het ontwerp van architectuurstudenten Just de Bruin en Max van Steen.

* Koen Mulder is docent aan de Technische Universiteit Delft, architect en bouwtechnoloog en schrijver van het boek 'Het Zinderend Oppervlak - metselwerkverband als ontwerpgereedschap'. Onder zijn leiding zijn aanstormende architecten door middel van een ontwerpwedstrijd aan het werk gezet om een prachtig en maakbaar ontwerp te maken voor het NK Metselen 2018.