Vul een zoekwoord in:

Beoordeling

De deelnemers aan het NK Metselen worden gedurende alle wedstrijddagen beoordeeld op verschillende onderdelen en facetten van het metselvak. Niet zozeer wordt gekeken naar het eindresultaat, maar vooral ook naar het proces van metselen. Het proces om tot een goed eindresultaat te komen is zeer belangrijk.

Vakjury

Gedurende alle dagen van de wedstrijd volgt een onafhankelijke vakjury elke deelnemer doorlopend in zijn of haar metselproces. Hierbij beoordeelt ieder jurylid afzonderlijk aan de hand van vooraf geformuleerde criteria iedere deelnemer van begin tot eind.

Criteria

De vakjury beoordeelt onder meer de volgende onderdelen:

  • Beroepsuitstraling en aanpak en verzorging van de werkplek (verzorging gereedschap, kleding en schoeisel, gedrag en motivatie, werkplekorganisatie)
  • Metseltechniek (lichaamshouding en richting, mortel spreiden op de steen, hanteren gereedschap, inpassing van andere materialen zoals metaalankers en natuursteen)
  • Vol- en schoonwerken (mortelvrij houden steen, onbeschadigde stenen verwerken, voorkomen van 'baarden', profielen vrijhouden van mortel)
  • Regelmaat van de voegen (gelijkmatige verdeling, laagverdeling, voegen, lengte passtenen)
  • Bijzonder metselwerk (rollaag verdeling, maatvoering en vorm kapstenen, uitkrabben, navoegen/doorstrijken)
  • Vlak en strak metselen (zijkanten en voorzijde vlak, te lood, bovenzijde vlak, keperen stenen)

Winnaar

De deelnemer die aan het einde van de wedstrijd de meeste punten heeft behaald wordt tot winnaar uitgeroepen en ontvangt de wisselprijs 'De Zilveren Troffel'.