Vul een zoekwoord in:

Dag 2 NK Metselen - De dag van de rollagen

Grou, 12 april 2018

We kunnen vandaag natuurlijk niet beginnen zonder nog even terug te blikken op onze prominente gast die de dag gisteren afsloot: Piet Paulusma. Hij sprak met Gerard Westenbroek van KNB en juryvoorzitter Jo Bogers en er waren mooie shots van het metselen. En natuurlijk het weer van Piet. Zo'n anderhalf miljoen mensen bekeken die uitzending. Een geweldige promotie voor het metselwerk. En het is nog niet afgelopen met de belangstelling van de pers. Vanochtend is een journalist van Cobouw aanwezig.

Lastige rollaag
Vandaag is de dag van de rollagen. Geen eenvoudig klusje om dat netjes te krijgen. Tijdens de voorronden was dat voor sommigen al lastig, hier is de rollaag nog wat moelijker. Het gaat erom de twintig reien stenen mooi te verdelen over de beschikbare ruimte, zodanig dat er aan het andere einde ook nog en voeg overblijft. Ruwweg moet er tussen iedere voeg een duimstok passen. En als dat allemaal is gelukt, moet de rollaag ook nog mooi worden gevoegd. Dat kost de meeste deelnemers vandaag veel tijd.

De helft wordt metselaar
We spreken vandaag met alle jongens om voor de prijsuitreiking van morgen wat meer persoonlijke gegevens te weten te komen. Wat blijkt, ruwweg de helft wil als metselaar verder. Een positief resultaat. Sommigen werken in hun vrije tijd al met familie in de bouw. De anderen willen gaan timmeren, werken in de bosbouw of dromen van een beroep als machinist op een mobiele kraan.

Kolommen
Aan het einde van de tweede dag zijn de rollagen af en is iedereen begonnen met de kolommen. Aan ieder einde een lage kolom, in het midden één hoge die een betonnen 'petje' krijgt. Er wacht nog een hoop werk voordat morgen rond de middag de drie poorten af zijn. We gaan het zien!

> Bekijk het fotoalbum van de tweede finaledag