Vul een zoekwoord in:

Dag 1 NK Metselen - Een vroeg begin en veel pers

Grou, 11 april 2018

Het is maar goed dat bijna alle twaalf finalisten van het 66e NK Metselen gisteren al naar Grou (Friesland) zijn gekomen. Hun dag begint vroeg. Goedemorgen Nederland is al bij het ontbijt aanwezig en om kwart over zeven is hun eerste televisiereportage. Aan de ontbijttafel spreken ze met twee deelnemers en enkele ouders. Daarna volgen er nog drie reportages vanaf de bouwplaats. Die ligt er vanochtend met tenten over de drie poorten prachtig bij. Iedereen bij Bouwmensen FNZ heeft hard gewerkt om het zo mooi te krijgen. Heel opvallend is de centrale halfronde tent met pompeblêden. We zijn tenslotte in Friesland!  

Uitleg
Op het nog verlaten wedstrijdterrein spreekt de televisieploeg met Mart Eerligh, directeur van Bouwmensen FNZ en Gerard Westenbroek, technisch wetenschappelijk adviseur van KNB. Intussen krijgen de deelnemers in de herberg Oer 't Hout uitleg van juryvoorzitter Jo Bogers. Dan trekt iedereen de wedstrijdkleding aan en gaan we naar de bouwplaats.

Samenwerken
Twaalf deelnemers maken in drie dagen samen drie toegangspoorten. Twee metselaars werken aan één poortmuur, dus samenwerken is belangrijk. Dan is het leuk om te zien hoe dat direct goed wordt opgepakt en er per muur goed wordt overlegd en samengewerkt.

Trots
Als deelnemer aan een NK Metselen ben je trots op je werk en dat blijf je ook. Dat bewijst de heer J. van der Geest die 60 jaar geleden deelnam aan het NK, toen in Ahoy Rotterdam. Nadien heeft hij 45 jaar als metselaar gewerkt, zelfs bij één werkgever. Trots laat hij een foto van zijn toenmalige werkstuk zien. Zijn Zilveren troffel speldje is hij kwijt en daarom krijgt hij van Gerard Westenbroek een nieuw speldje. Nu al even trots is deelnemer Kevin van Bree. "Als ik hier later met mijn vrouw langsloop, kan ik zeggen dat ik dit heb gemaakt." 

Veel pers
Vandaag is er heel veel belangstelling van de pers. Naast Goedemorgen Nederland zien we onder andere Omrop Fryslân, het Fries Dagbld, de Leeuwarder Courant en Radio Noord en zijn er enkele telefonische interviews met kandidaten. En de dag wordt besloten door Piet Paulusma, die vanaf de bouwplaats in zijn eigen provincie de weersverwachting voor morgen presenteert. Kijken vanavond op SBS6. Oant moarn!

> Bekijk het fotoalbum van de eerste finaledag