Vul een zoekwoord in:

Nieuws

Drukbezochte KNB-studiedag metseldocenten

Op 25 januari kwamen ruim 60 metsel- en bouwdocenten naar de jaarlijkse studiedag van KNB. Thema: bakstenen, bouwtrends en architectuur. In het Amsterdamse Polanentheater werden de docenten geïnformeerd over verduurzaming van metselwerk, productinnovaties uit de baksteenindustrie en de impact daarvan op onderwijs en vakmensen. En niet te vergeten over promotie van het metselvak en 21% stijgende leerlingaantallen voor VMBO-BWI. Afgesloten werd met een rondleiding langs de wereldberoemde metselwerkarchitectuur uit de Amsterdamse School.

Save the date Studiedag voor metseldocenten en instructeurs 25 januari 2023

Komt u ook? U kunt al een plekje reserveren voor de jaarlijkse Studiedag voor metseldocenten van KNB. Op woensdag 25 januari 2023 kunnen metseldocenten tijdens hét jaarlijkse moment de laatste ontwikkelingen op metselgebied en metselonderwijs zien, bespreken en beleven, onder elkaar en op locatie! Reserveer alvast.

Opendagen bouwopleidingsbedrijven november 2022 - maart 2023

Welk beroep in de bouw is wat voor jou? Er zijn zoveel mogelijkheden in de bouw en infra dat we het snappen als je niet meteen weet wat je wilt worden. Zoek een opleidingsbedrijf in de buurt.

Uitgebreide tentoonstelling in Amersfoort: BAKSTEEN

Baksteen hoort bij Nederland. Dat wordt zicht- en voelbaar met de tentoonstelling BAKSTEEN van Kunsthal KAdE in Amersfoort. Tussen 10 september en 8 januari 2023 wordt met de tentoonstelling een ode gebracht aan ‘ons’ keramisch bouwmateriaal. Meer dan vijftig kunstenaars, ontwerpers en architecten tonen de schoonheid van gebakken steen in al zijn kleurvarianten, herhalingen en metselverbanden.

Video Masterclass Duurzaam Metselen

De nieuwe uitdagende video MasterClass Duurzaam Metselen voor het vmbo en mbo bouwonderwijs laat zien waarom er nu ook smalle bakstenen zijn, en baksteenstrips en droogstapelsystemen. Metseldocent Eelco Versluis van het Rotterdamse Wartburg College vertelt erover.

Filmpje keuzevak Circulair en duurzaam bouwen

Het filmpje over het nieuwe keuzevak Circulair en duurzaam bouwen laat zien wat op school bij de praktijkopdrachten vmbo bouwen, wonen en interieur (BWI) wordt geleerd en hoe het geleerde toegepast wordt in bedrijven. Circulair en duurzaam bouwen is een hot item in de bouwsector en is een toekomst voor leerlingen die kiezen voor BWI.

Praktijktraining metselen voor BWI-bouwdocenten

Bouwdocenten van de afdeling BWI (Bouwen, Wonen en Interieur) zijn van harte uitgenodigd zich verder te bekwamen in metselvaardigheid. Baksteenkoepel KNB organiseert in nauwe samenwerking met Platform vmbo BWI en bouwopleidingsbedrijven in het land diverse Praktijktrainingen Metseltechniek. In twee dagen alle metselbasisvaardigheden onder knie, wie wil dat niet?

Bricking News is terug te kijken

'Bricking News' is het alternatief voor de jaarlijkse Metseldocentendag van KNB: een online uitzending met, speciaal voor metseldocenten, de nieuwste trends en ontwikkelingen uit de baksteenindustrie en het metselvak.

Bouwopleidingsbedrijven organiseren open dagen en metselwedstrijden

Kiezen voor een metselopleiding?  Ga sfeer proeven bij het voortgezet onderwijs (vmbo-BWI) in jouw regio! Met de OpenDagenPlanner van de VO Gids ontdek je snel waar en wanneer in jouw omgeving deze Open Dagen zijn. Websites van individuele vmbo-scholen vermelden hun eigen Open Dag uiteraard ook. Ga erop af, want soms zijn er kleine beroepswedstrijden te zien; ook heel leuk!

Bouwkeramische producten gesponsord

Voor schooljaar 2022 / 2023 stelt KNB voor het eerst naast metselbakstenen en keramische tegels ook steenstrips en een droogstapelsysteem beschikbaar! De producten zijn voor vmbo BWI scholen tegen geringe vergoeding beschikbaar. (aanvragen is helaas niet meer mogelijk)

Wartburg College landelijke winnaar Metselen voor de Lens

Hugo de Jong, metselleerling van het Rotterdamse Wartburg College, ontving uit handen van KNB-directeur Ewald van Hal een set metselgereedschap, plus een feestelijke taart, voor het landelijk winnen van Metselen voor de Lens.

Sectorprijs uitgereikt aan Dockinga College

Drie metselleerlingen van het Dockinga College in Dokkum ontvingen een fonkelnieuwe set metselgereedschap. De groep ontving het cadeau, plus een feestelijke taart, als winnaar van de sectorprijs Bouwkeramiek. Het metselgereedschap is beschikbaar gesteld door SuperProf, tools for professionals in Velddriel.

Jury kiest winnaars ‘Metselen voor de Lens’

Het Wartburg College uit Rotterdam is winnaar van de landelijke competitie om de meest creatieve, informatie en wervende video over het metselvak en de metselopleiding. Een deskundige jury koos uit 13 aanmeldingen de inzending met metsel-leerling Hugo de Jong en docent Eelco Versluis in de hoofdrol.

Wedstrijd Metselen voor de lens: Doe ook mee!

KNB organiseert een film- en fotowedstrijd voor bouwleerlingen in het vmbo: Metselen voor de lens. De uitdaging is een filmpje, vlog of foto te maken over het metselvak en de metselopleiding. Doe ook mee!

Succesvol Bricking News

Ruim 75 metseldocenten en -instructeurs ‘bezochten’ woensdag 27 januari Bricking News. Ruim een uur lang beleving met innovaties in baksteengevelwerk, nieuwtjes uit het metselonderwijs en interessant restauratie- en lijmwerk.

Save the date: webinar ‘Bricking News from KNB’ voor metseldocenten 27 januari 2021

Op woensdag 27 januari van 9.30 - 10.30 uur organiseert KNB een webinar voor metseldocenten en -instructeurs. Het programma kort in steekwoorden: specifiek, vakgericht, oogstrelend, interactief, inspirerend en verrijkend. In een uur tijd wordt beleving geboden bij 'metselwerk in transitie'.

Sponsoring bouwonderwijs

Bakstenen hebben vaardige handen nodig en vaardige handen hebben bakstenen nodig. Daarom dat de baksteenindustrie metselbakstenen voor het metselonderwijs beschikbaar stelt.

NK Metselen 2021 anders dan voorgaande jaren

Anders dan in andere jaren organiseert KNB in 2021, namens de georganiseerde Nederlandse baksteenindustrie, wel een NK Metselen maar dan een in aangepaste vorm. Wel promotie van de metselopleiding maar niet via gezamenlijke voorronden en een centrale finale.

NK Metselen 2020 definitief afgelast

Finale NK Metselen definitief afgelast. Lees meer >>

Verdaging finale NK Metselen 2020

Finale NK Metselen vindt geen doorgang op 25, 26 en 27 maart. Lees meer >>

De laatste regionale voorronde: bijna alle finalisten NK Metselen 2020 bekend

Nog een voorronde te gaan op 17 en 18 maart in Mierlo, en dan zijn alle finalisten bekend. Wie dat zijn is te lezen op deze website onder Voorronden 2020.

Verslag KNB studiedag 2020 voor metseldocenten en -instructeurs

Het is een mooie traditie geworden, de KNB studiedag voor metseldocenten en -instructeurs. Ruim 60 van hen zijn op 29 januari aanwezig in AHOY Rotterdam. Ze combineren de studiedag met een bezoek aan de vakbeurs GEVEL 2020.

Start 68e editie NK Metselen ‘anno 1953’

KNB's Metseldocentendag 29 januari in teken van de toekomst

Ontwerpwedstrijd TU Delft leidt tot finalewerkstuk NK Metselen 2020

Voorrondenlocaties NK Metselen 2020 bekend

Finalelocatie NK Metselen 2020: Varendonck College Someren

And the winner is….

Stefan de Jager uit Barneveld, leerling van de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn. Hij won de 67e editie van het NK Metselen en mag zich het ‘Beste Metseltalent van 2019’ noemen.

Feestelijke finale

Volgens de aanwezigen was de finalewedstrijd in Ede een bijzondere editie met een feestelijke prijsuitreiking. Dankzij de voortreffelijke voorbereidingen van ReVaBo Oosterbeek, het zonnige weer en de twaalf enthousiaste finalisten was de sfeer vanaf de start al erg goed.

Prachtig eindresultaat

De finalisten metselden speeltoestellen voor jonge kinderen in de nieuwbouwwijk De Veluwse Poort in Ede, dat gebouwd wordt op een voormalig kazerneterrein.

Europarlementariër reikt Zilveren Troffel uit

De prijsuitreiking vond plaats in het Akoesticum; een nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater. De feestelijk aangeklede zaal liep snel vol met bekenden van de deelnemers zoals ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s, docenten en andere belangstellenden die het metselonderwijs een warm hart toedragen. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, zelf komend uit een metselfamilie, maakte de winnaar bekend.

NK Metselen mogelijk gemaakt door

KNB kijkt terug op een geslaagd NK Metselen 2019. Een evenement geïnitieerd door de Nederlandse Baksteenindustrie dat uitsluitend plaats kan vinden met medewerking en steun van vele partijen uit de bouw.

Promotie metselonderwijs

KNB gaat onverminderd door met het metselvak te promoten, de instroom naar het metselonderwijs te bevorderen en jongeren te interesseren voor een baan in de bouw.

VMBO-docententraining: Basistechniek metselen

Start u binnenkort als VMBO-metseldocent? Of bent u al metseldocent in het VMBO-onderwijs, maar wilt u de basistechnieken opfrissen en op de hoogte blijven? Geef u dan op voor de VMBO-docententraining: Basistechniek metselen.

Winnaar NK Metselen 2019: Stefan de Jager uit Barneveld

De winnaar van de Zilveren Troffel 2019 is Stefan de Jager uit Barneveld, leerling van de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn. Hij wint de 67e editie van het Nederlands Kampioenschap Metselen en mag zich het ‘Beste Metseltalent van 2019’ noemen. De finale vond dit jaar plaats in Ede. Stefan ontving de Zilveren Troffel uit handen van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Sfeerverslag: NK Metselen 2019, dag 1

Dag 1 van de finale van het NK Metselen zit er op! De finalisten hebben hard gewerkt. Bij sommige werkstukken zijn de eerste tien lagen al gemetseld. Moe maar voldaan legden de finalisten hun troffel neer om 17:00 uur. Lees in het sfeerverslag meer over de de aftrap van de driedaagse finale, wat KNB directeur Ewald van Hal zegt over het belang van deze 67e editie van het NK Metselen, hoe finalist Tim de Bruin al op de vroege ochtend door Omroep Gelderland werd geïnterviewd en hoe de finalisten fris aan het werkstuk begonnen.

Nu online: sfeerverslag NK Metselen 2019, dag 2

Ook dag 2 zit er op voor de finalisten. Stuk voor stuk hebben ze gisteren weer hard gewerkt. Vanochtend, op de derde en laatste finaledag, stond zij weer met frisse moed voor het werkstuk. De laatste stenen worden vandaag gelegd. Wie wint vanmiddag de Zilveren Troffel? Maar voordat we de metselkampioen van 2019 bekendmaken, laten we eerst even terugblikken op de tweede finale dag: de dag van de naamstenen. Lees in het sfeerverslag hoe de finalisten een baksteen met eigen naam erin gelaserd in het werkstuk vereeuwigen, hoe VMBO-leerlingen van het Theda Mansholtcollege uit Delfzijl hun mede-scholier Raúl de Vries kwamen aanmoedigen en hoe de finalisten het lastige onderdeel 'poeren' goed doorstaan hebben.

Finalist Tim de Bruin bij Omroep Gelderland

Omroep Gelderland interviewt morgen finalist Tim de Bruin uit Lunteren. Niet één keer, maar twee keer. Hij is live te horen op de radio om 06:50 uur bij 'Goedemorgen Gelderland' met presentator Nienke Hoitink en om 18:50 uur bij 'Thuis in Gelderland met Frank van Dijk. Luistert allen!!! En hoor hoe Tim de finale instapt en wat hij van de eerste finale dag vond.

Nu beschikbaar: Programmaboek NK Metselen 2019

Het is er: Programmaboek NK Metselen 2019! Boordevol nieuws en wetenswaardigheden. Waar is de finalelocatie? Hoe ziet het finalewerkstuk eruit? Wie is de vakjury? En vooral niet te vergeten, wie zijn de twaalf metseltoppers die dit jaar strijden om de felbegeerde Zilveren Troffel?

Wie zijn de finalisten?

Even voorstellen! Dit zijn de metseltalenten die zich dit voorjaar regionaal kwalificeerden voor de landelijke finale van het NK Metselen 2019 in Ede. Daar strijden zij van 10 t/m 12 april om de titel ‘Beste Metseltalent 2019’. Wie van deze metseltoppers wint de ‘Zilveren Troffel’?

Gouden toekomst voor winnaar Zilveren Troffel!

De finale is in zicht! Woensdag 10 april barst de strijd los op de oude Kazerneterreinen in Ede. De winnaar, en alle andere deelnemers aan deze landelijke finale, wacht een gouden toekomst. Het 67e metselkampioenschap vindt namelijk plaats op een moment dat de bouw dringend verlegen zit om kwaliteit en vakmanschap.

Kom jij de deelnemers aanmoedigen?

De regionale finalisten metselen werkstukken voor de Gemeente Ede. Wie neemt vrijdagmiddag 12 april de Zilveren Troffel mee naar huis? Bezoek de finale en moedig de metselleerlingen aan! Iedereen is van harte welkom.

Prijsuitreiking door Europarlementariër

Vrijdagmiddag 12 april reikt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik de Zilveren Troffel uit. De CDA-politica heeft het metselen met de paplepel ingegeven gekregen. Haar vader had een bouwbedrijf, haar broer en twee neven hebben metselbedrijven en ook haar man zat in de bouw.

Oude militaire stormbanen inspiratie finalewerkstukken

Dit jaar metselen de finalisten speeltoestellen voor een nieuwe woonwijk in Ede. Deze wordt gebouwd op de oude kazerneterreinen. De kazernegebouwen staan er nog steeds en zijn medebepalend voor het uiterlijk van de woonwijk. De combinatie van een nieuwbouwwijk (met veel kinderen van 4 t/m 14 jaar) en een oud kazerneterrein inspireerde tot speeltoestellen lijkend op de militaire stormbanen van vroeger.

Goud voor metselaar Erik Hop

Erik Hop uit Ermelo pakte vlak voor het weekend nog even de gouden plak tijdens de SkillsHeroes, metselwedstrijd in de RAI Amsterdam. Erik is metselaar bij Van Lagen Metselwerken en leerling aan het Deltion College.

Finalewerkstuk: speelelementen geïnspireerd op oude militaire stormbanen

In het kader van een minor, een studiepakket waarmee een student zich kan specialiseren of verbreden in zijn kennis en competenties, hielden architectuurstudenten van de afdeling Bouwkunde aan de TU Delft een ontwerpwedstrijd voor een finalewerkstuk van het NK Metselen. Onder leiding van Koen Mulder ontwierpen de studenten in teams een finalewerkstuk. Winnaars werden Corné de Broekert en Pip Hiemstra.

Alle twaalf finalisten bekend

De laatste voorronde van het NK Metselen 2019 zit er op! Deze vond plaats op 13 en 14 maart bij Bouwmensen Eindhoven in Veldhoven. De metseltalenten Siem van den Berg en Dirk van der Heijden zijn de winnaars. Zij sluiten zich aan bij de andere tien reeds bekende finalisten. Hiermee telt het NK metselen 2019 twaalf finalisten die in de landelijke finale de troffel in de strijd gooien.

Tien finalisten NK Metselen bekend

Naast de voorronde op de BouwBeurs vonden op hetzelfde moment nog drie voorronden elders in het land plaats. Bouwopleidingsbedrijven OVG in Genemuiden, Bouwmensen FNZ in Nunspeet en SSPB Praktijkcentrum Bouw in Sappemeer veranderden voor twee dagen in een strijdtoneel. Inmiddels zijn al tien finalisten bekend.

Winnaar voorronde: Bart Bloemendaal

De tweede finalist van het NK Metselen is bekend. Dat bleek tijdens de prijsuitreiking van de regionale voorronde op de BouwBeurs in Utrecht. Het jonge metseltalent Bart Bloemendaal uit Harbrinkhoek gaat door naar de landelijke finale in Ede, half april.

Minister Ollongren draagt steentje bij aan bouwproductie

Tijdens haar bezoek aan de BouwBeurs 2019 bleek Bouwminister Kajsa Ollongren niet te beroerd zelf de handen uit de mouwen te steken. Aangespoord door een vrouwelijk metseltalent, stroopte de minister de mouwen op. Onder goedkeurend oog van de vakjury sloeg de politica zelf aan het metselen.

Iedereen ‘onder de pannen’ tijdens KNB Studiedag

Maar liefst tachtig metseldocenten en -instructeurs, en andere nauw bij het metselonderwijs betrokkenen, trotseerden op 30 januari de winterse buien om de jaarlijkse KNB Studiedag niet te missen. Het trainingscentrum van dakpannenproducent Monier in Montfoort was dit jaar de gastheer. Het was een kennisrijke en motiverende dag met volop netwerkgelegenheid.

KNB met heden en toekomst op BouwBeurs

Van 4 t/m 8 februari stond KNB op de BouwBeurs in Utrecht. Niet alleen vond daar een voorronde van het NK Metselen plaats, maar was er tevens een doorlopende expositie van innovatieve producten van gebakken klei. Dit maakte voor de beursbezoekers tastbaar en beleefbaar wat keramiek voor de bouw kan betekenen.

Studiedag Metselen: heeft u zich al aangemeld?

De Studiedag Metselen voor metseldocenten en -instructeurs is in zicht. Op 30 januari vindt hét evenement plaats waar u de laatste ontwikkelingen op metselgebied kunt zien, bespreken en beleven. Heeft u zich al aangemeld?

Tweede voorronde op BouwBeurs Utrecht

De tweede voorronde van het NK Metselen 2019 vindt plaats tijdens de BouwBeurs. Op 6 en 7 februari strijden vijf metselleerlingen voor een plek in de landelijke finale. De finalewedstrijd is op 10, 11 en 12 april op de Oude Kazerneterreinen in Ede.

Meer voorronden NK Metselen

Naast de voorronden in Oosterbeek en Utrecht volgen nog zeven andere regionale wedstrijden. Deze organiseert KNB in samenwerking met diverse bouwopleidingsbedrijven, verspreid door het hele land.

Eerste finalisten NK Metselen bekend

De eerste finalisten van het NK Metselen 2019 zijn bekend. Dat bleek tijdens de prijsuitreiking van de eerste regionale voorronde bij ReVaBo Oosterbeek. De twee jonge metseltalenten Gerrit van de Zande (1e) uit Elspeet en Tim de Bruin (2e) uit Lunteren gaan door naar de landelijke finale in Ede half april.

Aftrap NK Metselen bij ReVaBo Oosterbeek

Medeorganisator ReVaBo Oosterbeek trapte donderdagochtend 17 januari de 67e editie van het NK Metselen af. In totaal namen negen vmbo-metselleerlingen deel aan deze eerste van de negen regionale voorronden. Allen zijn leerlingen van VMBO scholen uit de regio met een afdeling bouwtechniek.

Studiedag Docenten: Metselwerk onder de Pannen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het metselvak. KNB organiseert ook in 2019 de jaarlijkse Studiedag Metselen. Heel metsel-onderwijzend Nederland, en allen die het metselonderwijs een warm hart toedragen, komen dan samen onder één dak bij dakpanproducent Monier inMontfoort. Een wereldwijde toonaangevende producent en leverancier van bouwmaterialen voor hellende en platte daken.

Flyer NK Metselen 2019

KNB ontwikkelde een flyer voor het NK Metselen 2019. De flyer is bedoeld voor docenten en leerlingen in het metselonderwijs en is via de website te downloaden.

Eerste Nieuwbrief NK Metselen 2019

Eerste nieuwsbrief van het NK Metselen 2019 is een feit. Lees alles over de laatste nieuwtjes rondom het NK Metselen dat in 2019 naar Ede gaat.

Locaties voorronden NK Metselen 2019 bekend

In negen regionale voorronden wordt straks gestreden om een plek in de landelijke finale van het NK Metselen in april in Ede. De locaties van de voorronden zijn inmiddels bekend.

Nieuw 'jasje' voor website NK Metselen

Op 4 december lanceert de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) de nieuwe website van het NK Metselen. Het heeft een nieuw, modern en fris uiterlijk.

Studenten TU Delft ontwerpen stormbaan voor NK Metselen

Dinsdag 27 november vond de aftrap plaats voor het ontwerpdeel van het NK Metselen 2019. Deze ontwerpwedstrijd is er voor derdejaars Bouwkunde studenten aan de TU-Delft.

Speelaanleiding in geest van stormbaan

Twaalf finalisten strijden van 10 tot en met 12 april met elkaar in het NK Metselen om de Zilveren Troffel. Het strijdtoneel bevindt zich op de oude kazerneterreinen in Ede. Bouwkunde studenten van de Technische Universiteit (TU) Delft ontwerpen het nog te metselen kunstwerk. De metselwerkstukken zijn een speelaanleiding in de geest van een stormbaan, zodat de herinneringen van de oude kazerneterreinen blijven bestaan. Begin december wordt het winnende ontwerp gekozen.

Gemeente Ede enthousiast over NK Metselen

Twaalf finalisten gaan van 10 t/m 12 april met elkaar de strijd aan in het NK Metselen, deze keer in de gemeente Ede. Gemeente Ede is enthousiast dat de metselscholieren bij hun zullen strijden om de Zilveren Troffel.

ReVaBo Oosterbeek medeorganisator NK Metselen 2019

De finale van het NK Metselen 2019 wordt georganiseerd door vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) in nauwe samenwerking met Bouwopleidingsbedrijf ReVaBo Oosterbeek.

66e editie NK Metselen: terugblik

KNB organiseerde in 2018 voor de 66e keer op rij het Nederlands Kampioenschap. Kevin van Bree uit Deurne won het kampioenschap en ontving de hoogste eer, De Zilveren Troffel. Alles over de finale nog een keer nalezen? Dat kan in deze terugblik!

66e editie NK Metselen: de aftermovie!

Nog even nagenieten! Het NK Metselen is alweer afgelopen, maar gelukkig hebben we de beelden nog! Nog even nagenieten, dat kan nu helemaal met deze mooie aftermovie! Bekijk hem hier>>

66e editie NK Metselen: persaandacht

Zowel regionale als landelijke media hadden veel aandacht voor de 66e editie van het NK Metselen. Klik hier voor een overzicht van alle persaandacht.

66e editie NK Metselen: sfeerimpressie dag 3

Zo'n derde en laatste dag is voor iedereen altijd reuze spannend. Komen de werkstukken af en wie is de winnaar. De deelnemers stonden om half acht al op de bouwplaats. Ze begonnen met de middelste en hoogste kolom. Daar gaat vanmiddag het betonnen 'petje' op, dus de specie moet tijd hebben om uit te harden. Laatste en niet te onderschatten klus waren de twee rollagen op de buitenste kolommen. Tot na twee uur werd hier, soms met hulp van iemand met wat meer ervaring, aan gewerkt. Niet erg, want de jury had inmiddels al vastgesteld wie de winnaars waren.

66e editie NK Metselen: Kevin van Bree Beste Metseltalent van 2018

De winnaar van de Zilveren Troffel 2018 is Kevin van Bree uit Deurne, leerling van het Hub van Doornecollege in Deurne. Hij wint het Nederlands Kampioenschap Metselen en mag zich het Beste Metseltalent van 2018 noemen. De finale vond dit jaar plaats in het Friese Grou, gemeente Leeuwarden.

66e editie NK Metselen: sfeerimpressie dag 2

We kunnen vandaag natuurlijk niet beginnen zonder nog even terug te blikken op onze prominente gast die de dag gisteren afsloot: Piet Paulusma. Hij sprak met Gerard Westenbroek van KNB en juryvoorzitter Jo Bogers en er waren mooie shots van het metselen. En natuurlijk het weer van Piet. Zo'n anderhalf miljoen mensen bekeken die uitzending. Een geweldige promotie voor het metselwerk. Lees meer>>

66e editie NK Metselen: Kampioenschap live op TV bij Goedemorgen Nederland

Vandaag is de finale van het NK Metselen van start gegaan. Goedemorgen Nederland maakte een live verslag van de opening van de finale in het Wilhelminapark in Grou. Kijk hier de fragmenten terug!

66e editie NK Metselen: sfeerimpressie dag 1

Het is maar goed dat bijna alle twaalf finalisten van het 66e NK Metselen gisteren al naar Grou (Friesland) zijn gekomen. Hun dag begint vroeg. Goedemorgen Nederland is al bij het ontbijt aanwezig en om kwart over zeven is hun eerste televisiereportage. Aan de ontbijttafel spreken ze met twee deelnemers en enkele ouders.

66e editie NK Metselen: Gouden toekomst voor winnaar Zilveren Troffel

Woensdag 11 april start in Leeuwarden het NK Metselen 2018. De winnaar, en de andere deelnemers aan deze landelijke finale om de Zilveren Troffel, wacht een gouden toekomst. Het 66emetselkampioenschap vindt namelijk plaats op een moment dat de bouw schreeuwt om vakmanschap.

66e editie NK Metselen: het programmaboek

Het programmaboek 66e finale NK Metselen is beschikbaar! Lees in het programmaboek alles over het finalisten, het finalewerkstuk, de finalelocatie en nog veel meer. Download nu uw eigen exemplaar!

66e editie NK Metselen: het finalewerkstuk

In het kader van een minor, een studiepakket waarmee een student zich kan specialiseren of verbreden in zijn kennis en competenties, hielden architectuurstudenten van de afdeling Bouwkunde aan de TU Delft een ontwerpwedstrijd voor een finalewerkstuk van het NK Metselen. Onderleiding van Koen Mulder ontwierpen negen teams een finalewerkstuk. Winnaars werden Just de Bruin en Max van Steen.

Tim Klessens wint opnieuw een metselprijs

Metseltalent Tim Klessens uit Someren, winnaar van de Zilveren Troffel in 2015, pakt opnieuw een metselprijs. Tijdens Skills The Finals voor MBO-studenten behaalde hij de eerste plaats en won een gouden medaille.

De metseltoppers van het 66e NK Metselen

Even voorstellen! Wie zijn de metseltalenten die in de finale gaan strijden om de felbegeerde Zilveren Troffel? Waar komen zij vandaan en wat heeft hun bewogen deel te nemen aan het Nederlands Kampioenschap Metselen? Je leest het hier!

Finale NK Metselen in Culturele Hoofdstad

De finale van het NK Metselen vindt dit jaar plaats in Leeuwarden. Dit is niet zonder toeval, Leeuwarden is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. En wat is mooier dan heel Europa onze bouwkunst met baksteen te tonen!

Verslag KNB Studiedag Metselen: Metselwerk - door dik en dun

Maar liefst 80 metseldocenten, -instructeurs en andere nauw betrokkenen bij het metselonderwijs waren 31 januari te gast in het *techniekHuys in Veldhoven. Een beter decor voor de KNB Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs is nauwelijks denkbaar.

VIDEO: NK Metselen in het nieuws

Met een troffel in de ene hand en een baksteen in de andere deden de deelnemers aan het NK Metselen in Oosterbeek donderdag en vrijdag hun uiterste best om een plekje in de finale in de wacht te slepen. Omroep Gelderland deed hiervan verslag!

Excellent vakmanschap op WorldSkills

Op de prijsuitreiking van de 44e WorldSkills in Abu Dhabi ontvingen de Nederlandse metsel- en tegeltalenten Tim Klessens en Wilhelm Scholten een medaille voor excellent vakmanschap.

Nederlands Metsel- en tegelzettalent op World Skills

Het zijn spannende tijden voor leerlingmetselaar Tim Klessens (18) van Bouw Infra Mensen Mierlo en ROC ter AA en Wilhelm Scholten (20) uit de Duitse grensplaats Itterbeck en student aan de ROC van Twente. Zij vertegenwoordigen Nederland in het vakmanschap metselen resp. tegelzetten tijdens World Skills 2017 van 15 t/m 18 oktober in Abu Dhabi.

Winnaar Zilveren Troffel 2015 vertegenwoordigt Nederland op World Skills in AbuDhabi

Tim Klessens uit Someren, winnaar van de Zilveren Troffel in 2015, gaat Nederland vertegenwoordigen bij de World Skills wedstrijden in AbuDhabi. Van 14 tot en met 19 oktober neemt hij het op tegen metseltalenten van over de hele wereld.

Simon Olieman live in de uitzending bij Evers Staat Op

De 15-jarige Simon Olieman uit Bruchem is Nederland kampioen metselen! Afgelopen week ging Simon de strijd aan met de 11 beste metselaars van het land op het NK Metselen in Goes. Edwin Evers belde de jonge metsel koning in de ochtendshow op 538. Kijk het fragment hier terug!

De winnaar is bekend!

Gisteravond samen karten. En nu duurt de wedstrijd nog één ochtend. Voor alle deelnemers tijd genoeg om een mooie rollaag te maken. Tegen de middag gaan de profielen weg en worden de natuurstenen zittingen geplaatst. Dan zijn de werkstukken gereed. Tijd voor de onthulling vanmiddag. Dan weten we ook wie de Zilveren Troffel heeft gewonnen.

VIDEO: finale NK Metselen in beeld

De twaalf beste metselaars uit het VMBO strijden bij Bouwmensen om de Zilveren Troffel. Steen na steen bouwen de leerlingen aan hun opdracht: een bank (ZeelandNet, 30 maart 2017).

Een goed begin

De kop is eraf. Alle twaalf vmbo-metselaars zijn rond 09.00 uur bij elkaar in Goes. Ze worden welkom geheten door Anton Mullié (Bouwmensen) en Gerard Westenbroek (KNB). We zijn te gast bij de locatie Goes van Bouwmensen Zuid-West. Een groot opleidingsbedrijf voor de bouw met locaties in Goes, Middelburg en Bergen op Zoom en zo’n 350 leerlingen. Er is een grote taart voor iedereen met de foto’s van alle deelnemers.

Eindstrijd NK Metselen 2017 barst los

Woensdag 29 maart a.s. is het eindelijk zover! De strijd om de felbegeerde Zilveren Troffel barst los tijdens een driedaags metselevenement in Goes. De twaalf metseltalenten, geselecteerd uit meer dan 70 kandidaten en negen regionale voorronden, zijn afkomstig uit het hele land.

Alle finalisten NK Metselen 2017 zijn bekend!

De laatste voorronde van het NK Metselen 2017 heeft plaatsgevonden bij BouwSchool Breda. Alle finalisten zijn bekend. Tijdens de laatste voorronde vond een bloedstollende wedstrijd plaats waar nog twee finaleplaatsen te vergeven waren. Ook in Breda was het metselwerk van de deelnemers van hoog niveau.

VIDEO: Bouwsector naarstig op zoek naar jonge metselaars

Op donderdag 9 maart jl. bracht Studio040 een bezoek aan de zevende voorronde van het NK Metselen in Veldhoven. Zij spraken met deelnemers van het NK Metselen en met coördinator van Bouwmensen Eindhoven, Bert van de Pol.

Eerste zes finalisten NK Metselen 2017 bekend

Gisteren vond de zesde voorronde van het NK Metselen 2017 plaats in Nieuwleusen. Eerder vonden al voorronden plaats in Heerhugowaard, Oosterbeek, Utrecht, Sappemeer en Leeuwarden. In deze voorronden streden metseltalenten om een felbegeerde plek in de finale eind maart in Goes.

Vierde voorronde NK Metselen 2017 in Sappemeer

Afgelopen week veranderde SSPB Bouwpraktijk centrum voor twee dagen in een strijdtoneel. Gelijktijdig met de open dagen van de school vond de vierde voorronde van het NK Metselen 2017 plaats. Twee dagen lang streden acht metseltalenten in de dop om een plek in de finale eind maart in Goes.

VIDEO: Voorronde NK Metselen 2017 BouwBeurs Utrecht

De Internationale BouwBeurs maakte woensdag een mooie video van onze metseltalenten in Utrecht. Hartelijk dank voor de Internationale BouwBeurs voor het beschikbaar stellen van de video!

Tweede dag van de derde voorronde NK Metselen in Utrecht

Donderdag 9 februari was de afsluitende dag van de derde voorronde van het NK Metselen. Het BouwBeurs Vakplein toverde voor twee dagen om tot een wedstrijdterrein waar zes metseltalenten de strijd met elkaar aangingen.

Start derde voorronde NK Metselen 2017

Woensdag was het zover! De derde voorronde van het NK Metselen 2017 is van start gegaan op het BouwBeurs Vakplein.

Studiedag Metseldocenten: "Goed verbonden"

Het metseljaar is weer echt begonnen. Zo’n tachtig metseldocenten bezochten op 25 januari Partycentrum De Olm in Nieuwkoop waar de traditionele KNB dag voor metseldocenten en – instructeurs werd gehouden.

Eerste finalisten NK Metselen 2017 bekend

De eerste deelnemers aan regionale voorronden hebben zich al gekwalificeerd voor de finale van het 65e NK Metselen in Goes.

Voor de mensen die het (gaan) maken

De Nederlandse baksteenindustrie ondersteunt via branchekoepel KNB al jarenlang het metselvak en -onderwijs.

Steun in de rug voor bijscholing VMBO metseldocenten

De door KNB dit najaar voor het eerst georganiseerde metseltraining voor VMBO docenten bouwtechniek (BWI) blijkt in een behoefte te voorzien.

Zilver voor Robin van Hoof op Euroskills 2016

Robin van Hoof heeft tijdens EuroSkills 2016 in het Zweedse Gotenburg bij het onderdeel Metselen een zilveren medaille behaald.

Start Finale NK Metselen 2016 dinsdag 12 april 2016

Op dinsdagochtend 12 april a.s. klinkt in Emmen in de belevingstuin van Woonwijkcentrum Holdert het startschot voor de landelijke finale van het 64e Nederlands Kampioenschap Metselen.

Alle namen finalisten NK Metselen 2016 bekend

Twaalf deelnemers hebben zich gekwalificeerd voor de finale van het 64e NK Metselen in Emmen. Het zijn de winnaars van de voorronden in Oosterbeek, Amersfoort, Hoofddorp, Sappemeer, Oss, Leeuwarden, Genemuiden, Mierlo en Bergen op Zoom, Nunspeet.

TU bouwkunde studenten ontwerpen finalewerkstuk NK Metselen 2016

Robbie Gerbrandij en Jelle Grevink, twee enthousiaste bouwkunde studenten aan de TU Delft zijn de ontwerpers van het finalewerkstuk van het NK Metselen 2016.

Docentencursus Basistechniek Metselen

In maart 2016 gaat de eerste vmbo docentencursus 'Basiscursus Metselen' van start, gebaseerd op het nieuwe examenprogramma.

Drie finalisten NK Metselen 2016 bekend

Drie deelnemers aan regionale voorronden hebben zich al gekwalificeerd voor de finale van het 64e NK Metselen in Emmen. Het zijn de winnaars van de voorronden in Oosterbeek, Amersfoort en Hoofddorp. Deze week komen daar de winnaars in Sappemeer en Oss bij. Daarna volgen nog de finalisten van vijf andere voorronden.

KNB studiedag voor metseldocenten- en instructeurs 2016

Studiedag 1

Zo’n negentig metseldocenten en -instructeurs bezochten de jaarlijkse Studiedag, die 27 januari 2016 in AHOY Rotterdam door KNB werd georganiseerd. Ze kregen een belangrijke boodschap mee: “De wereld verandert, maar baksteen blijft en verandert mee”.

Ontwerp finale NK Metselen 2016 bekend

Twee studententeams van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft hebben voorstellen ontwikkeld voor de finaleopdracht van het NK Metselen 2016 te Emmen.

Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs

KNB studiedag voor metseldocenten en -instructeurs woensdag 27 januari 2016

Robin van Hoof naar finale Skills Heroes

Voormalig Zilveren Troffel winnaar Robin van Hoof heeft zich geplaatst voor de finale van de Skills Heroes metselwedstrijden (mbo-kampioenschappen).

Wereldmedaille voor Zilveren Troffel-winnaar Bert van Heugten

Metselaar Bert van Heugten uit Lierop won als vmbo-leerling de Zilveren Troffel bij het KNB NK Metselen & Voegen in 2010. Nu heeft hij in São Paulo in Brazilië tijdens de WorldSkills, het WK voor beroepen voor mbo’ers, met zijn 9e plaats de ‘Medal of Excellence’ behaald.

Bert van Heugten traint voor São Paulo

Metselaar Bert van Heugten uit Lierop won als vmbo-leerling in 2010 de Zilveren Troffel van KNB. Nu gaat hij als mbo’er in augustus naar het WK voor beroepen, WorldSkills 2015, in São Paulo. Bert treft daar 26 tegenstanders. Regelmatig traint hij bij zijn opleidingsbedrijf, Bouw Infra Mensen Mierlo.

KNB met voorlichtingsstand op landelijke studiedag Platform vmbo BWI

Op 3 juni was KNB met een voorlichtingsstand aanwezig op de Landelijke studiedag Platform vmbo Bouwen, Wonen en Interieur in 's-Hertogenbosch

Zonnige finale NK Metselen en Voegen 2015

Tim Klessens uit Someren is landelijk winnaar geworden van het 63e NK Metselen. Als beste uit een veld van twaalf finalisten ontving hij de Zilveren Troffel. Winnaar van het 13e NK Voegen werd Bas van Diessen uit Boxtel. Hij ontving de Voegspijker-trofee.

Finale NK Metselen 2015 in Breda van start

Ondanks de mist weet iedereen BouwSchool Breda tijdig te vinden. BouwSchool-directeur Arie van Empel heet iedereen welkom. Ewald van Hal, directeur van KNB, geeft nog eens het belang van de Nederlandse baksteenindustrie aan: "Metselaars en voegers geven Nederland een gezicht.

Na afloop kunnen ze beter metselen

De laatste regionale voorronde is in Rosmalen. Acht deelnemers metselen er hun werkstuk in de mooie werkplaats van de Bouwopleiding ’s-Hertogenbosch. Daarnaast doen vmbo-leerlingen mee aan een wedstrijd timmeren.

De 'metsel-twins'

Primeur in Heerhugowaard; een tweeling doet mee aan de regionale voorronde.

Gedreven aan het werk in Nieuwleusen

Bij Opleidingscentrum De Grift in Nieuwleusen is een goede groep aan het werk.

Leuke werkstukken gemaakt in Veldhoven

Elf vmbo-leerlingen zijn twee dagen aan de slag in het fraaie pand van Bouwmensen Eindhoven in Veldhoven.

Regionale voorronde Bergen op Zoom

Direct bij binnenkomst in de werkplaats van Bouwmensen Zuid-west in Bergen op Zoom zien we twee meisjes aan het werk.

Nu ook Gronings metseltalent bij het NK

11 en 12 maart zijn de open dagen bij SSPB Prakcentrum Bouw in Sappemeer. Ruim 200 vmbo-leerlingen komen op bezoek.

NK Metselen 2015 van start in Leeuwarden

De eerste voorronde van het NK Metselen 2015 is op donderdag 5 maart van start gegaan bij Bouwmensen FNZ in Leeuwarden. Tien enthousiaste vmbo-leerlingen metselen begonnen met het maken van hun siermuurtje.

KNB Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs 2015

Genieten. Dat woord keerde geregeld terug tijdens de jaarlijks door KNB georganiseerde Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs. Bijna honderd mensen kwamen op uitnodiging van KNB dit jaar naar Kingspan Insulation B.V. in Tiel.

Vmbo-leerlingen Schoonhovens College metselen op locatie

"Door te doen loop je tegen grenzen op en daar leer je van. Leren van vakmensen in de praktijk helpt om een proces te versnellen en metselen is leren door te doen".

Groot tekort aan metselaars in Groot Brittannië

Schrijnend gebrek aan goed opgeleide vakmensen in de bouw maakt dat in Groot Brittannië op grote schaal buitenlandse bouwvakkers worden ingehuurd.

Studiedag voor Metselendocenten en Metselinstructeurs 2015

Studiedag voor Metseldocenten en Metselinstructeurs 2015

Goede prestaties winnaars Zilveren Troffel bij NK Bouwen 2014

Tijdens het NK Bouwen voor mbo-leerlingen, dat op 10 en 11 december bij het Deltion College in Zwolle is gehouden, hebben bij het onderdeel metselen twee oud-winnaars van de Zilveren Troffel goede prestaties geleverd.

Winnaars Zilveren Troffel bij NK Metselen voor mbo'ers

Op 10 en 11 december wordt bij het Deltion College in Zwolle het NK Metselen voor mbo-leerlingen gehouden.

Koning bekijkt werkstukken 62e KNB NK Metselen en Voegen

Op donderdag 13 november 2014 opent Koning Willem Alexander officieel het Kulturhus Trefkoele+ te Dalfsen. Bij aankomst wandelt Zijne Koninklijke Hoogheid langs 22 metselwerkstukken, onderdeel van de buiteninrichting van het gemeenschapshuis.

Nederlandse Bouwkampioenen winnen goud en brons bij EuroSkills 2014

Vier Nederlandse mbo-leerlingen hebben mooie successen geboekt tijdens EuroSkills 2014 in het Franse Lille.

Samen trainen voor EuroSkills 2014

Snelheid en precisie. Daar gaat het om bij de wedstrijd Metselen tijdens EuroSkills 2014.

Minister Bussemaker: Metselen is écht een vak!

Wieger van den Broek(15) uit Barneveld is winnaar geworden van de 62e finale van het NK Metselen. De winnaar ontving uit handen van burgemeester Han Noten van Dalfsen de Zilveren Troffel.

62e NK Metselen van start in Dalfsen

De deelnemers zijn al vroeg in Dalfsen aanwezig. Yvonne Holterman, directeur van Opleidingscentrum De Grift en Ewald van Hal, directeur KNB, heten iedereen welkom.

Dalfsen bijna klaar voor finale

De voorbereidingen voor het NK Metselen en Voegen 2014 in Dalfsen zijn in volle gang.

Winnaars Zilveren Troffel scoren opnieuw

Wie de Zilveren Troffel wint, gooit ook later hoge ogen als metselaar. Dat hebben Bert van Heugten uit Lierop (winnaar in 2010) en Robin van Hoof uit Gemert (winnaar in 2012) bewezen.

Impressie Voorronde Breda

De wedstrijd in Breda is op de nieuwe locatie van de BouwSchool Breda.

Impressie voorronde Genemuiden

In de werkplaats van de Opleidings Vereniging Genemuiden (OVG) is het een drukte van belang.