Vul een zoekwoord in:

Ontwerp en werktekeningen 2019

In het kader van een minor, een studiepakket waarmee een student zich kan specialiseren of verbreden in zijn kennis en competenties, hielden architectuurstudenten van de afdeling Bouwkunde aan de TU Delft een ontwerpwedstrijd voor een finalewerkstuk van het NK Metselen. Onder leiding van Koen Mulder ontwierpen de teams een finalewerkstuk. Winnaars werden Pip Hiemstra en Corné de Broekert.

Het is inmiddels een mooie traditie. Architectuurstudenten van de afdeling bouwkunde aan de TU Delft ontwerpen de finalewerkstukken voor het NK Metselen. Dit jaar was de opdracht om vorm te geven aan speeltoestellen geïnspireerd op oude militaire (storm)banen. De speelelementen zijn bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar en kwamen terecht in een nieuwe, nog in aanbouw, Edese woonwijk op een voormalige kazerneterrein. Zo'n ontwerp moet natuurlijk aan verschillende eisen voldoen. Veiligheid is uiteraard een belangrijk thema. Daarnaast moest het werkstuk in 2,5 dag te metselen zijn door de twaalf finalisten. De wedstrijd leverde veel creatieve ontwerpen op. Een jury met vertegenwoordigers van de gemeente Ede, ReVaBo Oosterbeek, de bewonerscommissie, een veiligheidskundige en KNB koos het beste ontwerp.

Details doen ertoe

Corne en Pip hebben bij een bezoek aan het terrein goed gekeken naar de oude kazernegebouwen en hiermee de historie van het gebied in gedachten gehouden. "Het zijn simpele gebouwen met kleine details die ze een stuk mooier maken", aldus Pip. "Die details hebben wij in ons ontwerp toegepast. Met kleine blokjes hebben we een idee ontwikkeld en dat in de computer gezet. We kozen voor verschillende combinaties van muren met torens en een eigen metselverband. In al het metselwerk zit een diamantvormig detail." Met vier gemetselde hindernissen is het een echte stormbaan geworden. Twee kinderen kunnen tegelijk over de baan en zo tegen elkaar strijden. 

Veiligheid voorop

Bij alle hindernissen staat de veiligheid ervan voorop. Ook is goed gekeken naar de plaats en positionering van de speelelementen. De speelse 'stormbaan' ligt zo, dat er vanuit de aanliggende huizen een goed doorzicht is naar het bos. "Iedere architect maakt het weet", weet Corné. "het ontwerp is nog op details aangepast. Veiligheid is zeer belangrijk. Er mogen geen uitstekende elementen zijn. Daarom werden onder andere in het tweede element de touwen vervangen door balken en de hoekafsluitingen zijn gewijzigd. 

Voor Corné en Pip was het de eerste keer dat een ontwerp echt wordt uitgevoerd. "Wij keken uit naar de finaleweek wanneer in het resultaat onze namen werden vereeuwigd".

Het ontwerp van Pip Hiemstra en Corné de Broekert. Art impression: in werkelijkheid staan de speelelementen verder uit elkaar

Het ontwerp van Pip Hiemstra en Corné de Broekert. Art impression: in werkelijkheid staan de speelelementen verder uit elkaar

Koen Mulder is docent aan de Technische Universiteit Delft, architect en bouwtechnoloog en schrijver van het boek 'Het Zinderend Oppervlak - metselwerkverband als ontwerpgereedschap'. Onder zijn leiding zijn aanstormende architecten door middel van een ontwerpwedstrijd aan het werk gezet om een prachtig maakbaar ontwerp te creëren voor het NK Metselen 2019.