Vul een zoekwoord in:

Sfeerimpressie dag 1

Deelnemers dan 1 finale

Een goed begin

Goes, 29 maart 2017

De kop is eraf. Alle twaalf vmbo-metselaars zijn rond 09.00 uur bij elkaar in Goes. Ze worden welkom geheten door Anton Mullié (Bouwmensen) en Gerard Westenbroek (KNB). We zijn te gast bij de locatie Goes van Bouwmensen Zuid-West. Een groot opleidingsbedrijf voor de bouw met locaties in Goes, Middelburg en Bergen op Zoom en zo'n 350 leerlingen. Er is een grote taart voor iedereen met de foto's van alle deelnemers.

Twaalf kandidaten maken in drie dagen samen zes zitbanken. Twee metselaars per bank, dus samenwerken is een belangrijk onderdeel van de wedstrijd. Iedere deelnemer metselt zo'n 350 stenen, keurig verdeeld over het lage en hoge gedeelte van het werkstuk. De jury geeft uitleg. Er zijn wat vragen over het voegwerk (pointeren) en dan gaat iedereen naar buiten. Het NK Metselen begint! Eerste opdracht is het maken van een lagenlat. Daarna tekenen ze de verdeling van de lagen af op hun profielen. De eerste stenen worden gelegd. Journalisten van Omroep Zeeland, PZC/De Stem doen hun eerste werk. En de Friese deelnemer Pieter Postma zit in de uitzending van Omrop Fryslân.

's Middags wordt er lekker gewerkt. Derk Alssema, wethouder van Goes, komt bij de wedstrijd kijken. Vrijdag spreekt hij tijdens de prijsuitreiking. Zo rond half vier werken de deelnemers hun laatste laag voor vandaag af. Sommigen hebben hun zevende laag al af. Dan is het lage gedeelte van de zitmeubels gereed. De eerste wedstrijddag wordt verder besteed aan het afwerken en pointeren van de voegen.

> Bekijk het fotoalbum van de eerste finaledag