Vul een zoekwoord in:

Regionale voorronde Veldhoven

Muurtje gewoon opnieuw

Elf vmbo-leerlingen zijn twee dagen aan de slag in het fraaie pand van Bouwmensen Eindhoven in Veldhoven. Die delen dat gebouw overigens met het Summa College, het roc. Samen hebben ze deze vierde regionale voorronde georganiseerd. De deelnemers komen van vijf vmbo-scholen uit de regio en het Vakcollege Eindhoven.

Zwierig

Op het eerste oog zijn de onderlinge verschillen kleiner dan bij andere voorronden. Het blijft knap hoe de deelnemers, met soms weinig praktijkuren metselen, toch leuke werkstukken maken.

Voorronde Veldhoven-2

Sommigen hanteren hun troffel zo zwierig, dat ze kennelijk al wat meer metselervaring hebben. Wellicht familie in de bouw? Dat geldt in ieder geval voor Teun van Heugten, leerling van het Varendonck College in Someren. Teun is een neef van Bert van Heugten. En laat die nu al eens eerder de Zilveren Troffel hebben gewonnen. Bert is nu Nederlands kampioen metselen en doet in augustus mee aan WorldSkills 2015, het wereldkampioenschap voor jonge vakmensen, in São Paulo, Brazilië.

Zonder uitzondering wordt door iedereen zeer gedisciplineerd en gemotiveerd gewerkt. En dat  is belangrijk voor een goed resultaat. Verbeterpunten zijn er ook. De brede rollaag geeft ook hier problemen. En volgens een van de juryleden kan ook de techniek van het hakken worden verbeterd. Een kwestie van aanleren.

Afbreken

Een bijzondere prestatie levert Daan Vissers van Het Hooghuis locatie Zuid in Oss. In de loop van de eerste dag zakt zijn hoge muurtje in. Hij breekt 'm af en begint gewoon opnieuw. 's Avonds is alles weer op niveau. En dat is knap. Hopelijk is de muur net zo mooi geworden als de eerste keer.

Als de winnaars bekend worden gemaakt, blijkt familie in de bouw soms toch te helpen. Winnaar Willem van Puyenbroek heeft een vader met een metselbedrijf en zijn opa is ook metselaar. Ja, dan help je onder goede leiding natuurlijk wel eens mee. En Teun van Heugten wordt derde.

Na twee dagen metselen in Veldhoven komt de vakjury tot de volgende uitslag:

  1. Willem van Puyenbroek (16) uit Casteren, leerling van het Pius X College in Bladel
  2. Tim Klessens (15) uit Someren, leerling van het Varendonck College in Someren
  3. Teun van Heugten  (16) uit Asten-Heusden, leerling van het Varendonck College in Someren

Willem van Puyenbroek en Tim Klessens gaan door naar de landelijke finale.

Voor alle foto's klik hier