Vul een zoekwoord in:

Impressie voorronde Sappemeer

Ruim 200 vmbo-leerlingen vierdejaars bouwkunde komen er kijken. 11 en 12 maart zijn de open dagen bij SSPB Praktijkcentrum Bouw in Sappemeer. Ze zien er hun 'maatjes', die meedoen aan wedstrijden metselen en bouwtimmeren. Daarmee heeft KNB voor het eerst een voorronde voor het NK Metselen in de provincie Groningen. En dat trekt de aandacht. RTV Noord zendt de eerste dag live uit vanaf de wedstrijdplek.

Lastige rollagen

In Sappemeer staan negen deelnemers, afkomstig van vijf vmbo-scholen uit Groningen, Hoogezand, Stadskanaal en Veendam, 'aan de draad'. Het Groningse metseltalent werkt aan een lastige opdracht. Een siermuurtje met twee rollagen. "Vooral die schuine rollaag is lastig", vindt Bram Riemersma. "De voegen moeten mooi zijn verdeeld en de stenen goed haaks staan." In korte tijd gebeurt er veel  en de hele dag hard werken valt sommige deelnemers ook niet mee. Zeker als je nog niet veel praktijkervaring in metselen hebt is het een hele klus. Enkele deelnemers volgen de praktijkschool en krijgen wat meer praktijk. Maar dat betekent niet dat ze al veel hebben gemetseld. Daarom spreken ze in Groningen af dat de twee winnaars nog gaan oefenen bij het SSPB voordat ze in april naar het NK Metselen in Breda gaan.

Geoefend

Als om 14.30 uur het eindsignaal klinkt zijn bijna alle siermuurtjes af. Bram Riemersma is tevreden. "We hebben tevoren twee dagen bij SSPB geoefend en daar veel geleerd. Het metselen had ik snel onder de knie. Die rollagen zijn lastiger. Na mijn examen ga ik in de bouw werken, maar ik weet nog niet in welk beroep."

De vakjury komt met de uitslag. Iedereen was reuze gemotiveerd. De winnaar blonk uit vanwege zijn goede aanpak, zelfstandigheid en werktempo. "Hij ziet gewoon hoe het moet", aldus de jury.

Na twee dagen metselen in Sappemeer komt de vakjury tot de volgende uitslag:

  1. Jan van der Laan  (16) uit Nieuwe Pekela, leerling van het Noorderpoortcollege in Stadskanaal
  2. Bram Riemersma  (15) uit Lettelbert, leerling van het Gomarus College in Groningen
  3. Erwin Stevens  (15) uit Veendam, leerling van Winkler Prins SG in Veendam

Jan van der Laan en Bram Riemersma gaan door naar de landelijke finale.

Zie ook alle foto's op de fotopagina