Vul een zoekwoord in:

Impressie voorronde Bergen op Zoom

We zijn vandaag te gast in de werkplaats van Bouwmensen Zuid-west in Bergen op Zoom. En direct bij binnenkomst zien we twee meisjes aan het werk. Beiden zijn leerling van het Schoonhovens College en ze volgen een opleiding BWI (bouwen, wonen, interieur). Op school hebben ze gemetseld, maar wel een werkstuk gemaakt met een eenvoudige rollaag. De rollagen in dit werkstuk zijn een stuk lastiger, maar wel mooi om te doen. 

Elkaar helpen

Elf vmbo-leerlingen doen hier mee aan de derde voorronde om de Zilveren Troffel. Er heerst een goede sfeer in de groep. Ze zijn gemotiveerd en helpen elkaar als dat nodig is. Wie wat achterloopt, krijgt hulp van anderen. Ze metselen in een mooie werkplaat met volop ruimte, ook voor het publiek. En aan het einde van de tweede dag zijn bijna alle werkstukken af.

Voorronde Bergen op Zoom-1

Stressen

Deelnemer Daan Schipperen uit Raamsdonksveer heeft het metselen in de vingers. Geen wonder, zijn vader en opa hebben een metselbedrijf. Daan helpt vaak al mee. Op de tweede dag is hij voor de koffie eigenlijk al klaar. "Toen ik het werkstuk zag, dacht ik het nooit te redden", vertelt Daan. "En onderweg was het ook nog een paar keer stressen, bijvoorbeeld bij de rollagen. Maar het viel allemaal reuze mee want ik heb mijn opdracht af. Ik draai een van de  naar voren springende stenen nog om, profielen weg en de voegen uitkrabben. Het is leuk om mee te doen."

Na twee dagen metselen in Bergen op Zoom komt de vakjury tot de volgende uitslag:

  1. Ricardo Bal (16) uit Rotterdam, leerling van het Wartburg College, locatie De Swaef in Rotterdam
  2. Daan Schipperen  (16) uit Raamsdonksveer, leerling van het Dongemond College in Raamsdonksveer
  3. Bjorn Janssen (15) uit Kruiningen, leerling van het Calvijn College in Krabbendijke

Ricardo Bal en Daan Schipperen gaan door naar de landelijke finale.

Klik hier voor alle foto's