Vul een zoekwoord in:

Winnaar NK Metselen 2019: Stefan de Jager uit Barneveld

Van links naar rechts: Gerrit van de Zande uit Elspeet, Stefan de Jager uit Barneveld en Siem van den Berg uit Mariahout.

Van links naar rechts: Gerrit van de Zande uit Elspeet, Stefan de Jager uit Barneveld en Siem van den Berg uit Mariahout.

De winnaar van de Zilveren Troffel 2019 is Stefan de Jager uit Barneveld, leerling van het Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn. Hij wint de 67e editie van het Nederlands Kampioenschap Metselen en mag zich het ‘Beste Metseltalent van 2019’ noemen. De finale vond dit jaar plaats in Ede. Stefan ontving de Zilveren Troffel uit handen van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

De Zilveren Troffel winnaar is trots op zijn overwinning: “Ik had het niet verwacht. Ben er ontzettend blij mee. Ik voel mij een winnaar en ik ga door met metselen”, aldus een uitgelaten Stefan. Tweede werd Gerrit van de Zande uit Elspeet, leerling van het Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn. De derde prijs was voor Siem van den Berg uit Mariahout, leerling van het Commanderij College in Gemert.

Het NK Metselen wisselt per jaar van finalelocatie en opdracht. Dit jaar streek het kampioenschap neer op de voormalige kazerneterreinen in Ede. Aldaar ontpopt zich een nieuwbouwwijk met ruim 1800 nieuwe woningen. Het finalewerkstuk 2019 bestond uit zes speeltoestellen. Met als referentie het militaire verleden van het gebied inclusief stormbanen, vormen de speeltoestellen een hindernisbaan. Het is een ontwerp van Corné de Broekert en Pip Hiemstra, architectuurstudenten Bouwkunde aan de TU Delft. Zij wonnen een eerdere ontwerpwedstrijd, voorafgaand aan het NK Metselen.

Aan de landelijke finale gingen acht regionale voorronden vooraf. Daaraan namen ruim 70 VMBO-metselleerlingen deel. Alle deelnemers zijn beoordeeld door een vakjury, bestaande uit deskundigen uit de betrokken branches. De jury beoordeelde niet op snelheid maar op werkhouding en het realiseren van kwaliteitscriteria voor baksteenmetselwerk.

Jaarlijks organiseert KNB het NK Metselen in nauwe samenwerking met regionale bouwopleidingsbedrijven. Dit jaar was dit ReVaBo Oosterbeek. Daarnaast wordt het kampioenschap ondersteund door Bouwend Nederland, Gebouwschil Nederland, SKG-IKOB en Platform VMBO Bouwen, Wonen en Interieur en vele regionale partijen.