Vul een zoekwoord in:

Voor de mensen die het (gaan) maken

Velp, 17 januari 2017 

De Nederlandse baksteenindustrie ondersteunt via branchekoepel KNB al jarenlang het metselvak en -onderwijs. Een greep uit de vele activiteiten in het eerste kwartaal van 2017:

  • Studiedag Metselen

Onder het motto 'Verbinding' laten eind januari bijna 80 metseldocenten en -instructeurs van de bouw-VMBO's, ROC's en bouwopleidingsbedrijven zich door KNB informeren over alles dat baksteenindustrie en onderwijs, theorie en praktijk, steen en mortel verbindt. Gastheer is Gebr. Bodegraven, producent van stalen verbindingen waaronder spouwankers.

  • Start voorronden NK Metselen

Eind januari bijten de Bouwopleidingsbedrijven in Heerhugowaard en Oosterbeek gelijktijdig het spits af met voorronden van het NK Metselen. Op beide locaties strijden 4e jaars vmbo metselleerlingen om een plek in de landelijke finale later in het voorjaar. De aantrekkende bouw vertaalt zich nog niet naar meer deelnemende metselleerlingen. Zij stroomden in toen de bouw nog midden in crisis zat.

  • BouwBeurs Utrecht

Ook tijdens de Bouwbeurs 2017 in Utrecht vindt een voorronde van het NK Metselen plaats. Met deze voorronde haakt KNB in bij het centrale beursthema "vakmanschap": "Voor mensen die het gaan maken!".

  • 65e NK Metselen: nog geen pensioen!

Na 11 regionale voorronden in januari, februari en maart gloort eind maart de landelijke finale van het NK Metselen: van 29 t/m 31 maart in Goes. De landelijke finale groeide in de loop der jaren uit tot een ware happening. Hoewel de 65e keer in opeenvolging is het Metselkampioenschap zeker nog niet toe aan pensioen!

  • Ontwerpopdracht TU Delft

Onder enthousiaste leiding van Koen Mulder, docent aan de TU Delft en auteur van meesterwerk "Het Zinderend Oppervlak", zetten meerdere teams van TU Delft-studenten zich aan de ontwerpopdracht van het finalewerkstuk voor het NK Metselen 2017. Het beste ontwerp wordt tot in detail uitgewerkt zodat deze kan worden gemetseld.

  • Metseltraining voor VMBO docenten

In het voorjaar verzorgt KNB alweer de derde metseltraining voor VMBO docenten bouwtechniek. Doel is praktijkdocenten bouw meer bekwaam te maken tot het geven van metselvakles. Hiermee wordt naadloos aangesloten op de in schooljaar 2016-2017 nieuw ge├»ntroduceerde VMBO-opleidingsprofielen en het eindexamenprogramma.