Vul een zoekwoord in:

Persbericht KNB

Velp, 13 maart 2013

Regionale metselkampioenen gaan door naar landelijke finale

Op 12 en 13 maart jl. werd de derde voorronde gehouden van het 61e KNB Nationaal Metselkampioenschap van de Nederlandse baksteenindustrie. Bij SSB Opleidingsbedrijf Bouw in Enschede streden tien vmbo-leerlingen metselen om plaatsing voor de landelijke finale. De prijzen zijn uitgereikt door Jan Willem Aardema, directeur van het opleidingsbedrijf.

Winnaars werden:

  1. Youri Luttikhuis (16) uit Beuningen (Ov.)
    leerling van het Twents Carmel College, Oldenzaal
  2. Wesley Hofman (16) uit Goor
    leerling van CSG Reggesteyn, Rijssen
  3. Rick Schuldink (16) uit Den Ham
    leerling van CSG Het Noordik, Vroomshoop

Van deze drie winnaars gaan Youri Luttikhuis en Wesley Hofman door naar de landelijke finale van het Nationaal Metselkampioenschap. Dat is dit jaar in het Overijsselse Oldenzaal. Youri speelt daar een 'thuiswedstrijd'.

Er volgen nog drie voorronden elders in het land.

Landelijke finale

De finale van het 61e KNB Nationaal Metselkampioenschap wordt gehouden op 17, 18 en 19 april 2013 in Park Stakenkamp te Oldenzaal. KNB organiseert deze finale samen met het Twents Carmel College en WBOWonen.

Deelnemers zijn de twaalf beste metselleerlingen uit de regionale voorronden. Zij strijden in de finale om de 'Zilveren Troffel', een wisseltrofee en de hoogste eer in het vak. Het 61e metselkampioenschap wordt gecombineerd met het 11e KNB Nationaal Voegkampioenschap. Dat vindt aansluitend plaats op 22 tot en met 24 april. Deelnemers zijn zes geselecteerde leerlingen van mbo-opleiding Voegen van BGA-Nederland uit Boxtel. Deze wedstrijd kent geen regionale voorronden.

Op woensdagmiddag 24 april ontvangt de winnaar van het metselkampioenschap de 'Zilveren Troffel'. De winnaar van het voegkampioenschap krijgt de 'Zilveren Voegspijker'.

Iedereen kan de wedstrijden volgen via www.metselwedstrijden.nl

Gezamenlijk bouwfestijn

De 61e editie van het Metselkampioenschap wordt georganiseerd door de Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) te Velp. KNB werkt nauw samen met de regionale vmbo-opleidingen Bouwen, Wonen en Interieur, de Aannemersvereniging Metselwerken AVM, de Vereniging Nederlandse Voegbedrijven (VNV), kenniscentrum Fundeon, Bouwend Nederland en de regionale opleidingsbedrijven in de bouw.

KNB

Het metselkampioenschap is een initiatief van de georganiseerde baksteenindustrie. Deze besloot in 1953 meer aandacht te besteden aan het uniformeren van de metseltechniek, het promoten van het metselvak en het bevorderen van de instroom van leerlingen.

De baksteenindustrie is georganiseerd in de Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). De brancheorganisatie behartigt de belangen van de industriƫle ondernemers die in Nederland uit klei producten voor de bouw maken. Zij produceren metsel-, straat- en binnenmuurbaksteen, keramische dakpannen, -tegels, -rioleringen en -raamdorpels. De bouwkeramische industrie biedt in ons land werk aan circa 3000 mensen en realiseerde in 2012 een omzet van circa 450 miljoen euro.