Vul een zoekwoord in:

Persbericht KNB

Velp, 20 maart 2013

Regionale metselkampioenen gaan door naar landelijke finale

Op 19 en 20 maart jl. werd de vijfde voorronde gehouden van het 61e KNB Nationaal Metselkampioenschap van de Nederlandse baksteenindustrie. Bij Bouwopleiding Zeeland (BOZ) in Goes streden acht vmbo-leerlingen metselen om plaatsing voor de landelijke finale.

Winnaars werden:

  1. Pieter de Korte (15) uit Aagtekerke
    leerling van Calvijn College Kerkpolder, Krabbendijke
  2. Kurby Koppejan (16) uit Meliskerke
    leerling van Calvijn College Kerkpolder, Krabbendijke
  3. Nick Snoeren (16) uit Rijen
    leerling van Hanze-College, Oosterhout

De prijzen zijn uitgereikt door Harrie Huis in 't Veld, voorzitter van de jury.

Vanuit de voorronde in Goes gaan de beste twee door naar de landelijke finale. Die mogen echter niet van dezelfde school afkomstig zijn. Daarom nemen de nummer een Pieter de Korte en nummer drie Nick Snoeren deel aan de landelijke finale van het 61e KNB Nationaal Metselkampioenschap in het Overijsselse Oldenzaal. Er volgt nog een voorronde in Rosmalen.

Landelijke finale

De finale van het 61e KNB Nationaal Metselkampioenschap wordt gehouden op 17, 18 en 19 april 2013 in Park Stakenkamp te Oldenzaal. KNB organiseert deze finale samen met het Twents Carmel College en WBOWonen.

Deelnemers zijn de twaalf beste metselleerlingen uit de regionale voorronden. Zij strijden in de finale om de 'Zilveren Troffel', een wisseltrofee en de hoogste eer in het vak. Het 61e metselkampioenschap wordt gecombineerd met het 11e KNB Nationaal Voegkampioenschap. Dat vindt aansluitend plaats op 22 tot en met 24 april. Deelnemers zijn zes geselecteerde leerlingen van mbo-opleiding Voegen van BGA-Nederland uit Boxtel. Deze wedstrijd kent geen regionale voorronden.

Op woensdagmiddag 24 april ontvangt de winnaar van het metselkampioenschap de 'Zilveren Troffel'. De winnaar van het voegkampioenschap krijgt de 'Zilveren Voegspijker'.

Iedereen kan de wedstrijden volgen via www.metselwedstrijden.nl

Gezamenlijk bouwfestijn

De 61e editie van het Metselkampioenschap wordt georganiseerd door de Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) te Velp. KNB werkt nauw samen met de regionale vmbo-opleidingen Bouwen, Wonen en Interieur, de Aannemersvereniging Metselwerken AVM, de Vereniging Nederlandse Voegbedrijven (VNV), kenniscentrum Fundeon, Bouwend Nederland en de regionale opleidingsbedrijven in de bouw.

KNB

Het metselkampioenschap is een initiatief van de georganiseerde baksteenindustrie. Deze besloot in 1953 meer aandacht te besteden aan het uniformeren van de metseltechniek, het promoten van het metselvak en het bevorderen van de instroom van leerlingen.

De baksteenindustrie is georganiseerd in de Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). De brancheorganisatie behartigt de belangen van de industriƫle ondernemers die in Nederland uit klei producten voor de bouw maken. Zij produceren metsel-, straat- en binnenmuurbaksteen, keramische dakpannen, -tegels, -rioleringen en -raamdorpels. De bouwkeramische industrie biedt in ons land werk aan circa 3000 mensen en realiseerde in 2012 een omzet van circa 450 miljoen euro.