Vul een zoekwoord in:

66e editie NK Metselen: terugblik

Winnaar 66e NK Metselen

Kevin van Bree uit Deurne ontving de hoogste eer, de Zilveren Troffel, en werd winnaar van het NK Metselen 2018. Kevin is leerling aan het Hub van Doornecollege in Deurne. De tweede plaats ging naar Siem van den Berg uit Mariahout, leerling van het Commanderij College in Gemert. Derde werd Seime Kaandorp uit Zuidschermer, leerling van PCC Oosterhout in Alkmaar. 

 
Feestelijke finale NK Metselen 2018

De finale van het NK Metselen 2018 in het Wilhelminapark in Grou, gemeente Leeuwarden, was volgens de bezoekers een grandioos evenement. Dankzij de voortreffelijke voorbereidingen, onder andere van mede-organisator Bouwmensen Friesland, het goede weer en enthousiaste finalisten was de sfeer erg goed. Er was veel publiciteit en aandacht voor de twaalf vakkanjers in spé. Het niveau van alle deelnemers was hoog en ieder deed zijn uiterste best om goed te presteren. Samen metselden zij drie toegangspoorten tot het park. De poorten blijven nu permanent staan. Een echte win-win-situatie.


Prijsuitreiking

Dezaal van verzorgingstehuis Friesma State in Grou was overvol tijdens de prijsuitreiking. Aanwezig waren familieleden, vrienden, docenten, geïnteresseerden uit de keramische industrie en natuurlijk vele andere belangstellenden.

Het officiële programma werd geopend met de symbolische overdracht van de zitbanken door KNB-directeur Ewald van Hal aan stedenbouwkundige van de gemeente Leeuwarden, Jos van Langen. De overdracht werd gevolgd door de prijsuitreiking. De deelnemers kwamen trots binnenlopen onder luid applaus van het publiek. Verschillende sprekers richtten een woord tot de deelnemers.

Juryvoorzitter Jo Bogers sprak alle deelnemers persoonlijk toe, waarna zij een certificaat van deelname ontvingen. Als afwisseling in het programma presenteerde vlogger Tim Kanters, beter bekend als AutomoTim, een vlog die eerder tijdens de finaleweek was opgenomen samen met de deelnemers. Aansluitend sprak KNB-voorzitter Dick Tommel over deze door de baksteenindustrie voor de 66e keer georganiseerde bijzondere bouwwedstrijd. Daarna reikte de burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, de Zilveren Troffel uit aan de Nederlandse Metselkampioen van 2018. Een verslag en foto’s van de prijsuitreiking vindt u hier.


Toegangspoorten

Just de Bruin en Max van Steen maakten het ontwerp voor het finalewerkstuk. De Bouwkunde studenten van de Technische Universiteit Delft waren trots om hun ontwerp tot leven te zien komen tijdens de zonnige finale, de metselaars hebben het uitstekend gedaan! Het werkstuk werd gemetseld in roodbruine handvorm metselbaksteen en afgewerkt met een antracietkleurige mortel. Door gebruik te maken van reliëf en torens met enkele terugliggende lagen zijn de poorten echte blikvangers.

De namen van de deelnemers zijn vereeuwigd in de werkstukken. Door middel van een speciale innovatie lasermarkeertechniek staan de namen van de deelnemers in de stenen gelaserd. Deze techniek wordt ook toegepast in het door Daniel Libeskind ontworpen Namenmonument in Amsterdam. Meer informatie over het ontwerp van de werkstukken vindt u hier!


Persaandacht

Na een succesvolle finale met veel media-aandacht, kunnen we stellen dat een van de doelen van het kampioenschap ruimschoots behaald is. Dat is het creëren van aandacht voor metselen en metselonderwijs.

Naast lokale en regionale media, hadden vooral de landelijke media oog voor het NK. Zo maakte Goedemorgen Nederland op NPO1 een live verslag van de start, sprak weerman Piet Paulusma vanaf de wedstrijdlocatie samen met de deelnemers de legendarische woorden ‘Oant Moarn’ en verzorgde NOS de gehele vrijdag indrukken via 3FM met op Instagram korte nieuwsvideo’s (NOSKort). 

Verder besteedden veel regionale (radio)omroepen en kranten aandacht aan hun eigen metseltalenten, zowel tijdens de wedstrijd als na afloop. Radiozender Qmusic interviewde winnaar Kevin van Bree live op de radio en Dagblad Trouw besteedde in de zaterdageditie aandacht aan de kampioen. Kijk hier voor een uitgebreid overzicht van zowel de regionale als landelijke persaandacht .

Ook is er een gave vlog en aftermovie gemaakt! We kunnen dus nog even nagenieten. De aftermovie vind je hier.


Sponsoren

Een NK Metselen kan niet worden georganiseerd zonder de samenwerking met heel veel mensen en bedrijven. Speciaal bedankt KNB alle mensen van Bouwmensen Friesland die al in de voorbereiding heel veel werk hebben verzet. Tijdens en na de wedstrijden ging dat onverminderd door. Super!
 
Een speciaal woord van dank gaat ook uit naar de juryleden Mirjam Bart, Jo Bogers, Huub Joosten en Chris van der Woude en de jaarlijkse ondersteuners van het NK:

    

  

En last but not least, alle sponsoren:

Gebroeders Bodegraven, Friesma State, Gevelreiniging Benelux, Gevelproducten Benelux, Remix Droge Mortel BV, Rodruza, Matador, Wijngaarden VeiligGoed, Superprof, SBF, Bouwend Friesland, Dijkstra’s Bouw- & aannemersbedrijf, Verno BV, Praktijk Uitzendburo Bouw, Autobedrijf Teo Welles, Metselbedrijf “De Wouden”, Bentacera, Omnia 4 Office, Zijlstra Beroepskleding, Van Rooijen-Balk Bouwbedrijf, Zuidema Metselwerken, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Van der Meer Metselwerken, Regts, Friso Bouwgroep, Flex 2 Go, Friesland Solar, Hoogstins Hellema, Freez.it, VOB, Jorritsma Bouw, SCAB, Rogé metselwerken en Tjalsma VOF.
 
Het NK Metselen is een initiatief van de baksteenindustrie, samenwerkend in KNB. Het beoogt daarmee het metselberoep te promoten en de instroom naar de vakopleiding te stimuleren.


Alles nog een keer nalezen?

Alle verslagen en foto’s van de finale van het Nederlands Kampioenschap Metselen 2018 vindt u hier.


In 2019

Het NK Metselen gaat onverminderd door met het metselonderwijs en het vakmanschap metselen onder de aandacht te brengen! Ook volgend jaar vindt het NK plaats in de lentemaanden. De voorbereidingen voor de 67e editie zijn al gestart. Blijf op de hoogte van het kampioenschap via Facebook (@NKmetselen).
 
Wilt u in 2019 ook sponsor worden van het NK Metselen, neem dan contact op met KNB.