Vul een zoekwoord in:

Vrouw strijdt voor plek in de bouw

Velp, 4 maart 2014

Voor het eerst in de historie van het Nederlands
Metselkampioenschap ('anno 1953') strijdt een vrouw mee om een finaleplek.
Leeuwarden heeft de primeur met de eerste vrouwelijke deelneemster in de geschiedenis van het NK Metselen. De deelname luidt het begin in van een nieuw tijdperk waarin naast mannen ook vrouwen zich bekwamen in het metselvak. De Nederlandse baksteenindustrie, verenigd in KNB, organiseert sinds 1953 het kampioenschap om de toekomst van het metselvak veilig te stellen.

 

Metselmeisje in de TelegraafDe Telegraaf 5 maart 2014

In totaal nemen in 2014 meer dan zeventig jonge metseltalenten deel aan 7 regionale voorronden. In de landelijke finale, die van 9 tot en met 16 april 2014 in het Overijsselse Dalfsen wordt gehouden, komen de twaalf regionaal beste metselleerlingen tegen elkaar uit. 

Vrouwen in de bouw
Er is (inmiddels) meer aandacht voor vrouwen in de bouw, maar dan vooral in het kader van diversificatiebeleid en dus in de hogere (management)functies.Uit een 'genderprofiel' van Bouw Netwerk "Getallen op tafel" (2006), blijkt dat 30% van de bouwkundestudenten vrouw is. Belangrijkste sleutels tot succes zijn: ervaring, kansen grijpen, netwerken, maar ook assertiviteit.

In de uitvoerende bouwberoepen is het anders. Bouwend Nederland
geeft in een artikel uit 2011 aan dat amper 2% van de werknemers bij het
uitvoerend bouwbedrijf uit vrouwen bestaat. Het jaar ervoor sprak dagblad Trouw
van een vrouwenaandeel van 5% en Bouwend Nederland van 8%. In 2009 meldt het Economisch Instituut voor de Bouw zelfs dat het aandeel vrouwen 10% zou bedragen. Er lijkt dus eerder sprake te zijn van een daling dan een stijging.

Meer vrouwen in de bouw is nodig. De vrouw neemt naast haar vakmanschap ook
haar communicatieve en representatieve vaardigheden, gevoel voor politiek,
flexibiliteit en praktische denkwijze mee.

Voor meer informatie over locaties van de voorronden en de finale zie elders op deze site.