Vul een zoekwoord in:

Studiedag Metseldocenten: "Goed verbonden"

Velp, 29 januari 2017

Het metseljaar is weer echt begonnen. Zo'n tachtig metseldocenten bezochten op 25 januari Partycentrum De Olm in Nieuwkoop waar de traditionele KNB dag voor metseldocenten en - instructeurs werd gehouden. Motto van de dag was 'verbindingen'. Niet verwonderlijk met de fabriek van Gebr. Bodegraven vlakbij. Hun motto: 'Verbindingen in de bouw'.

Studiedag Metseldocenten 2017 - 1

Verbondenheid

Traditioneel opende KNB directeur Ewald van Hal de dag. Hij ging in op verbondenheid, kenmerk van mensen die enthousiast zijn over hun werk, uitdagingen zien en graag iets extra's doen. Dat staat model voor de metseldocenten. Samen vormen we de verbinding tussen industrie en het onderwijs. Zo zorgen we voor metseltalent dat Nederland mooi maakt en houdt.

Gaan in de bouw >NL

Frans Kokke presenteerde namens de AFNL en haar lidverenigingen, waaronder AVM, een nieuw opleidingsmodel. Er zijn door de crisis veel te weinig vaklieden. Ook slaat de vergrijzing toe en komt er nieuwe wetgeving die opleiden bijna verplicht. Op termijn komt de gespecialiseerde aanneming 10.000 vakmensen tekort en er wordt nu bijna niemand opgeleid. De campagne van AFNL is gericht op bedrijven en nieuwe instroom. Iedereen, jong en oud, kan deelnemen. Branches bepalen wat de noodzakelijke beroepstaken en -eisen zijn. Er komen leerprogramma's met lesstof en examinering in modules van drie dagen en dat op drie niveaus: aspirant, gezel en meester. Per beroep komen er zes of zeven modules die iedereen in z'n eigen tempo kan doorlopen. Een module bestaat uit twee dagen instructie en één dag theorie. Het nieuwe opleidingsplan is een aanvulling op wat er in opleidingsland al is en begint in augustus 2017.  

Circulaire economie

Arie Mooiman van KNB hield de bezoekers een spiegel voor. In 2050 moeten alle grondstoffen efficiënt worden ingezet en hergebruikt zonder schadelijke gevolgen voor het milieu. Als er toch nieuwe grondstoffen nodig zijn, worden die duurzaam gewonnen. Producten en materialen worden zo ontworpen dat ze kunnen worden hergebruikt met zo min mogelijk waardeverlies en zonder schadelijke gevolgen voor het milieu. De bouw is daar actief mee bezig. Denk aan zeer energiezuinig bouwen, milieuvriendelijke materialen, ecologisch bouwen en zoveel mogelijk hergebruik van materialen. Hoe circulair is dan baksteen? Klei is een natuurproduct, wordt dichtbij gewonnen en is vernieuwbaar. Bij de winning ontstaat nieuwe natuur. Bij de productie is de luchtuitstoot met 75% teruggebracht en het energiegebruik is 60% lager. De reductie van stof is goed, maar kan nog beter. Straatbaksteen en pannen zijn prima geschikt voor hergebruik, vermetselde bakstenen wat minder.

Vandersanden

Maarten Wauters van Steenfabrieken Vandersanden vertelde over de producten van deze leverancier. Ze produceren nu 365 miljoen bakstenen per jaar en leveren vier steensoorten in 200 kleuren. Voortdurend wordt gewerkt aan nieuwe baksteenproducten, waaronder stenen in afwijkende formaten, steenstrips en prefab panelen van baksteen.

Studiegroep Metselen

Pascal van der Waal is de nieuwe voorzitter van de Studiegroep Metselen. Hij vertelde over het project van gastlessen voor leerlingen van basisscholen waarvoor van Grolsch Vakmasters een subsidie is ontvangen. Verder werkt de Studiegroep hard aan de digitalisering van al hun materialen. De Studiegroep zoekt nieuwe en gemotiveerde leden.

Bakstenen voor het vmbo

In 2016 hebben de vmbo-scholen tegen een zeer gereduceerd tarief 300.000 bakstenen ontvangen. Tot half februari kunnen bij KNB nieuwe aanvragen worden ingediend. In maart worden de stenen verdeeld.

Finale Zilveren Troffel

Egbert Hidding, directeur van Bouwmensen Drenthe Noord-West Overijssel, keek met veel enthousiasme terug op de 64e Finale van het NK Metselen in Emmen. Er werden zes zitbanken gemetseld bij het woonwijkcentrum Holdert. Dit jaar is de finale van 29 t/m 31 maart bij Bouwmensen Zuid-West in Goes. Momenteel vinden de voorronden plaats bij opleidingsbedrijven in de bouw.

Gewapende verbinding

Rolf Kramer van Benelux Bekaert presenteerde een nieuw soort wapeningsnet voor metselwerk, Murfor Compact, geschikt voor binnen- en buitenmuren. Scholen kunnen een rol Murfor Compact krijgen. Bestellen via rolf.kramer@bekaert.com.

Gebroeders Bodegraven

Richard Reijnders van Gebr. Bodegraven hield een presentatie over verbindingen in metselwerk. Hij bezoekt voor zijn werk veel bouwplaatsen en liet zien hoe spouwankers en isolatie moeten worden bevestigd. En ook hoe het niet moet en welke schade aan gevels dat kan veroorzaken. Gebroeders Bodegraven heeft in Nederland een marktaandeel van 100%. Voor iedere situatie is een spouwanker leverbaar. Docenten kunnen alle informatie over spouwankers downloaden via de site van Gebr. Bodegraven.

In twee groepen werd de fabriek van Gebroeders Bodegraven bezocht.  Tenslotte was er nog tijd voor ontspanning. Op een schietbaan kon iedereen zijn schietvaardigheid testen. KNB dankt Gebroeders Bodegraven voor de interessante dag.

Voor een fotoimpressie klik hier. Voor een samenvatting van de presentatie van de Studiedag Metseldocenten, klik hier