Vul een zoekwoord in:

KNB Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs 2015

Velp, 28 januari 2015

Genieten van Metselwerk

Genieten. Dat woord keerde geregeld terug tijdens de jaarlijks door KNB georganiseerde Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs. Bijna honderd mensen kwamen op uitnodiging van KNB dit jaar naar Kingspan Insulation B.V. in Tiel. Zij keken na afloop terug op een interessante en gezellige dag. Ze genoten.

Ewald van Hal, directeur van KNB, opende de dag. Hij benoemde 'genieten' alvast tot woord van 2015. Genieten houdt iets prettigs in, maar je kunt ook genieten van de voordelen van keramische baksteen. En daarmee was de toon voor de dag gezet.

www.knb-keramiek.nl

Na een overzicht van de vele KNB activiteiten in 2014 en 2015 door Gerard Westenbroek vertelde Piet Hanegraaf over de Stichting Studiegroep Metselen. 'Doe het samen' betoogde hij. Hij liet een filmpje zien van de nieuwbouw van een vmbo-school in Klazienaveen. Met mooie filmpjes over de bouw kun je de basisschool beter bereiken, betoogde hij. Tenslotte: de Studiegroep zoekt enkele nieuwe leden.

www.studiegroepmetselen.nl

Jaap Koek vertelde namens de VNV over voegwerk. Met veel foto's liet hij zien dat de kwaliteit van voegwerk wordt bepaald door factoren als het weer, de hoeveelheid vocht in het metselwerk, minder gunstige ontwerpdetails, de eigenschappen van de voorgeschreven bindmiddelen en hydraulische kalk. En natuurlijk de kwaliteit van het metselwerk. Voegers leveren graag een goed stukje vakwerk. Daarom spant de VNV zich in voor voldoende kennis en vaardigheden. Goede scholing is belangrijk. En er werd opgeroepen om ook bij het vmbo-metselen het voegen niet te vergeten.

www.vnv-voeg.nl  www.gevelconsultancy.nl

In Nederland is nog één kolengestookte ringoven waar op ambachtelijke wijze bakstenen worden gemaakt. Met veel foto's en een filmpje liet directeur/eigenaar Marcel Arts van der Zanden van Steenfabriek Vogelensangh zien dat je met natuurlijke en duurzame grondstoffen de mooiste kleurschakeringen in baksteen kunt maken. Na het bakproces op precies 1080 graden worden alle stenen met de hand gesorteerd. De stenen worden in prachtig gemetselde projecten toegepast in zowel nieuwbouw als restauratie.

www.vogelensangh.nl

Na een korte pauze vertelde Piet Fieret van het Schoonhovens College over hoe hij de lessen metselen verzorgt. Het gaat om vakmanschap en passie. Hij betrekt regionale bouwbedrijven bij zijn lessen. Leerlingen-metselen gaan in groepjes naar de regionale bedrijven en krijgen daar hun praktijk metselen. In drie dagen leren ze verschillende metselverbanden. Vakmensen uit de bouw beoordelen het werk. Verder moet je er als docent veel energie in willen steken. Ook de bouwopleidings-bedrijven kunnen behulpzaam zijn bij de metselpraktijk.

www.schoonhovenscollege.nl

Vanaf 2016 is er een nieuw vmbo examenprogramma. Daarover vertelde Henk van Ginkel, regiocoördinator van het Platform vmbo BWI. Het profiel Bouwen, Wonen en Interieur bestaat dan uit vier delen, waaronder 'Bouwen vanaf de fundering'. Dat betekent dat alle BWI leerlingen 'iets' met metselen gaan doen. Dat lijkt mooi, maar zoals iemand in de wandelgangen zei: "Ze maken dan één halfsteens muurtje. Hoe kan ik op basis daarvan iemand overhalen om voor metselen te kiezen?" Wie metselen gaat doen, kan kiezen uit vier keuzedelen. Uitgevers ontwikkelen geen nieuwe leerstof meer. Daarom gaat het Platform BWI dat zelf doen. Tachtig scholen moeten meedoen en een deel voorfinancieren. Die investering komt later terug. 65 scholen hebben zich al aangemeld. Henk van Ginkel roept docenten op om met hun directie te overleggen om als school ook mee te doen. Het Platform is zelf ook heel actief en kan ondersteuning bieden.

www.vmbo-bwi.nl

Lijmen is (g)een kunst. Dat betoogde Theo Elshof, directeur van Gemack. Goed lijmwerk wordt bepaald door de juiste materialen, de goede dosering en verharden. Hij pleitte ervoor om leerlingen al vroeg kennis te laten maken met de lijmtechnieken. Probeer in het onderwijs metselen, lijmen en dunbeddden als één onderdeel te zien, merkte iemand op.

www.gemack.nl

Traditioneel was er natuurlijk aandacht voor het NK Metselen en Voegen. Afgelopen jaar maakten de deelnemers twaalf plusfiguren bij Kulturhus Trefkoele+ in Dalfsen. Met haar Opleidingscentrum De Griftuit Nieuwleusen, de gemeente Dalfsen en vele sponsors zorgde directeurYvonne Holtermanvoor een mooie wedstrijd met goede resultaten. Het NK 2015 vindt plaats op het terrein vanBouwSchool Breda. Opleidingscoördinator Erik Colijn vertelde erover. Er worden twaalf zitelementen gemaakt. In maart 2015 worden in heel Nederland acht voorronden gehouden waarvoor vmbo scholen nog tot half februari hun leerlingen kunnen opgeven.Graag hiervoor via deze site kandidaten aanmelden!

's Middags verzorgden de mensen vanKingspan Insulation een interessant programma. Kingspan is een grote leverancier van bouwpanelen en isolatiematerialen. Er was een rondleiding door de fabriek, waarbij we begrepen dat het productieproces uiterst geheim is. Ironisch genoeg vormt bakeliet de basis voor de uiterst moderne producten. Dat zwarte goedje kennen we van oude wandcontactdozen en telefoons. De hoogwaardige materialen vragen een andere manier van werken. Daarom doet Kingspan veel aan trainingen, het Kingspan College. De aanwezigen kregen instructie over hardschuimisolatie in de praktijk en verschillende materialen werden aan brandproeven onderworpen. Ook scholen kunnen een beroep doen op het Kingspan College.

www.kingspaninsulation.nl

Samengevat kunnen we concluderen: het was Genieten met een grote 'G'.

Downloads presentaties:

Ewald van Hal, KNB

Jaap Koek, VNV en Gevelconsultancy

Piet Fieret, Schoonhovens College

Henk van Ginkel, Platform vmbo BWI

Theo Elshof, Gemack

Yvonne Holterman, Opleidingscentrum De Grift

Ronald Schippers, Kingspan Insulation

Arjan van Gils, Kingspan Insulation

KNB deel 1

KNB deel 2