Vul een zoekwoord in:

KNB studiedag voor metseldocenten- en instructeurs 2016

 "BRICK-BENG, maar de specialist blijft"

Onder dagvoorzitterschap van KNB Gerard Westenbroek werden de aanwezigen, allen vakmannen die zich dagelijks bezig houden met het opleiden en (bij)scholen van metselaars, welkom geheten.

Disruptie
KNB directeur Ewald van Hal sprak over 'disruptie': ontwrichting, de markt op z'n kop zetten. Kenmerken: allernieuwste technologie, kleine en snel wendbare organisaties, extreem klantgericht. Voorbeelden te over: Airbnb, Uber, Netflix, Spotify, Tesla. Maar het zijn ook organisaties zonder bewezen historie en vaak vluchtig. Hoe is dat met baksteen? Baksteen vernieuwt en blijft!

Veel KNB activiteiten in 2015
Arie Mooiman, KNB adviseur Duurzaamheid & Techniek, gaf een overzicht van de activiteiten in het afgelopen jaar. KNB nam deel aan de Bouwbeurs, organiseerde diverse activiteiten met studenten van de TU Delft, was actief met digitale media, gaf de infobladen een nieuwe vormgeving. Het streven naar Bijna EnergieNeutrale Gebouwen vanaf 2020 biedt nieuwe uitdagingen. Hoe dat te realiseren met baksteen? Wellicht met zelfdragende gevels die heel duurzaam zijn. Zogenaamde BRICK-BENG gebouwen. Vanaf maart komt er een vergelijkend onderzoek bij een nieuwbouwproject in 's-Hertogenbosch. 

Nieuw vmbo
Henk van Ginkel, regiocoördinator Platform vmbo BWI, prees zich gelukkig dat metselen alsnog een plaats heeft gekregen binnen de nieuwe basismodulen van het sterk vernieuwde vmbo. Komend schooljaar starten de pilots. Benut de ruimte die het onderwijs wel degelijk biedt voor de interesses van individuele leerlingen, bijvoorbeeld via stages. De landelijke dag van het Platform is op 1 juni 2016. Veel beroepsbeschrijvingen staan op www.beroepeninbeeld.nl. Daar zie je per beroep ook de kansen op werk en stages in de verschillende regio's. 

Veel variatie in strengpersstenen
Directeur Geert Jan Strating van de 160 jaar oude baksteenfabriek Steenindustrie Strating in Oude Pekela hield een pleidooi voor zijn product: strengpersstenen. "Vrijheid in vormgeving en in kleur". Er is een grote variëteit mogelijk in formaat en het kleurenspectrum is enorm breed. Met strengpersstenen laten zich de meest bijzondere gevels construeren, dat liet hij met vele prachtige beelden wel zien. Strating levert dit jaar de stenen voor het NK Metselen. 

Docententraining Basistechniek Metselen
De stichting Studiegroep Metselen stimuleert en bevordert het metselonderwijs. Zij ontwikkelt studie- en informatiemateriaal, verzorgt praktische cursussen, beantwoordt vragen en organiseert excursies. Voorzitter Harry Niemeijer vertelde dat binnenkort een vmbo docentencursus Basistechniek Metselen start, gebaseerd op het nieuwe examenprogramma. Vier dagdelen met start in maart 2016 bij Bouwschool Breda met veel praktijk, weinig theorie, de basistechnieken metselen, inrichting van het leslokaal, werkplek en opslag. Aanmelden bij KNB. 

300.000 stenen in 2015
Afgelopen jaar hebben de scholen en opleidingsbedrijven van KNB 300.000 stenen gekregen. Ooit waren het er 1 miljoen. Waarschijnlijk is het 'dieptepunt' bereikt. Aanvragen voor het nieuwe schooljaar kan vanaf maart 2016 bij KNB. 

NK Metselen
Erik Colijn, opleidingscoördinator van Bouwschool Breda, blikte enthousiast terug op het NK Metselen en Voegen 2015 dat bij hen werd gehouden. Het leverde op het binnenplein twaalf mooie zitgelegenheden op. Het stokje wordt dit jaar overgenomen door Bouwmensen Drenthe Noord-West Overijssel, waar Egbert Hidding directeur is. De wedstrijdlocatie ligt naast Woonwijkcentrum Holdert in Emmen en zeer nabij het nieuwe dierenpark Wildlands Adventure Zoo Emmen. Alle bezoekers komen straks langs de zes zitbanken die twaalf finalisten daar gaan maken. Het ontwerp is van Jelle Grevink en Robbie Gerbrandij, twee studenten van de TU Delft. Hun opdracht: "Zorg voor een simpel en voor vmbo leerlingen maakbaar ontwerp met een mooi resultaat". Daarin zijn ze zeker geslaagd. Het NK Metselen wordt gehouden van 12 t/m 15 april 2016. De finalisten worden via voorronden bij de bouwopleidingsbedrijven geselecteerd.

Zinderend metselwerk
Tenslotte presenteerde architect en bouwtechnoloog Koen Mulder zijn nieuwe boek 'Het Zinderend Oppervlak'. Koen heeft een passie voor het metselwerkverband als patroonkunst. In zijn getekende boek Het Zinderend Oppervlak deelt hij zijn kennis over metselpatronen en over de manier waarop het metselverband gezichtsbepalend is voor gevels. Piet Hanegraaf, die 27 jaar voorzitter van de Studiegroep Metselen was, ontving van Gerard Westenbroek het eerste exemplaar. Koen Mulder stak alle aanwezigen nog een hart onder de riem met een filmpje over een metselrobot. Koens conclusie: "De specialist gaat niet verdwijnen, maar wordt een steeds grotere specialist."

Studiedag 5