Vul een zoekwoord in:

Drie finalisten NK Metselen 2016 bekend

Velp, 23 februari 2016

Drie deelnemers aan regionale voorronden hebben zich al gekwalificeerd voor de finale van het 64e NK Metselen in Emmen. Het zijn de winnaars van de voorronden in Oosterbeek, Amersfoort en Hoofddorp. Deze week komen daar de winnaars in Sappemeer en Oss bij. Daarna volgen nog de finalisten van vijf andere voorronden.  

KNB heeft dit jaar gekozen voor een opzet waarbij tien opleidingsbedrijven in de bouw een voorronde houden. Die voorronden leveren elf finalisten op. De twaalfde finalist komt uit Drenthe, waar de finale wordt gehouden. Ruim 75 vmbo-leerlingen bouwtechniek gaven zich op voor deelname aan deze regionale voorronden. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar.  

Het NK Metselen komt op een moment dat de bouw fors aantrekt en de vraag naar vakmensen verder groeit. Dat is nog niet overal terug te zien in het aantal vmbo-leerlingen dat een metselopleiding volgt. Bovendien zijn er steeds minder vmbo-scholen die een gerichte opleiding metselen aanbieden. Daarom prijst KNB zich gelukkig met zoveel deelnemers aan de voorronden. Sommige kandidaten laten al een aardig stukje metselwerk zien. Een enkele winnaar van een voorronde wordt door de jury zelfs een 'kanjer' genoemd.  

Finalisten gaan naar Emmen

Twaalf van deze kanjers komen half april tegen elkaar uit tijdens de landelijke finale in Emmen. KNB organiseert deze finale van 12 tot en met 15 april 2016 samen met Bouwmensen Drenthe Noord-West Overijssel en Woonwijkcentrum Holdert in Emmen.

Op vrijdagmiddag 15 april 2016 is de prijsuitreiking op de locatie van het Woonwijkcentrum Holdert te Emmen. De Commissaris van de Koning in Drenthe, Jacques Tichelaar, reikt dan het hoogst haalbare uit aan de winnaar van het NK Metselen 2016: de Zilveren Troffel.

De winnaars van de eerste drie voorronden zijn: 

  • Tim Busser uit Arnhem van het OBC Huissen te Huissen
  • Tygo Smit uit Alkmaar van het Petrus Canisius College te Alkmaar 
  • Edgar Tomassen uit Putten van De Meerwaarde te Barneveld

 Voorronde Amersfoort 2016

Voorronde NK Metselen Amersfoort