Vul een zoekwoord in:

Archief

Finale NK Metselen in Culturele Hoofdstad

De finale van het NK Metselen vindt dit jaar plaats in Leeuwarden. Dit is niet zonder toeval, Leeuwarden is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. En wat is mooier dan heel Europa onze bouwkunst met baksteen te tonen!

Verslag KNB Studiedag Metselen: Metselwerk - door dik en dun

Maar liefst 80 metseldocenten, -instructeurs en andere nauw betrokkenen bij het metselonderwijs waren 31 januari te gast in het *techniekHuys in Veldhoven. Een beter decor voor de KNB Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs is nauwelijks denkbaar.

VIDEO: NK Metselen in het nieuws

Met een troffel in de ene hand en een baksteen in de andere deden de deelnemers aan het NK Metselen in Oosterbeek donderdag en vrijdag hun uiterste best om een plekje in de finale in de wacht te slepen. Omroep Gelderland deed hiervan verslag!

Excellent vakmanschap op WorldSkills

Op de prijsuitreiking van de 44e WorldSkills in Abu Dhabi ontvingen de Nederlandse metsel- en tegeltalenten Tim Klessens en Wilhelm Scholten een medaille voor excellent vakmanschap.

Nederlands Metsel- en tegelzettalent op World Skills

Het zijn spannende tijden voor leerlingmetselaar Tim Klessens (18) van Bouw Infra Mensen Mierlo en ROC ter AA en Wilhelm Scholten (20) uit de Duitse grensplaats Itterbeck en student aan de ROC van Twente. Zij vertegenwoordigen Nederland in het vakmanschap metselen resp. tegelzetten tijdens World Skills 2017 van 15 t/m 18 oktober in Abu Dhabi.

Winnaar Zilveren Troffel 2015 vertegenwoordigt Nederland op World Skills in AbuDhabi

Tim Klessens uit Someren, winnaar van de Zilveren Troffel in 2015, gaat Nederland vertegenwoordigen bij de World Skills wedstrijden in AbuDhabi. Van 14 tot en met 19 oktober neemt hij het op tegen metseltalenten van over de hele wereld.

Simon Olieman live in de uitzending bij Evers Staat Op

De 15-jarige Simon Olieman uit Bruchem is Nederland kampioen metselen! Afgelopen week ging Simon de strijd aan met de 11 beste metselaars van het land op het NK Metselen in Goes. Edwin Evers belde de jonge metsel koning in de ochtendshow op 538. Kijk het fragment hier terug!

De winnaar is bekend!

Gisteravond samen karten. En nu duurt de wedstrijd nog één ochtend. Voor alle deelnemers tijd genoeg om een mooie rollaag te maken. Tegen de middag gaan de profielen weg en worden de natuurstenen zittingen geplaatst. Dan zijn de werkstukken gereed. Tijd voor de onthulling vanmiddag. Dan weten we ook wie de Zilveren Troffel heeft gewonnen.

Eindstrijd NK Metselen 2017 barst los

Woensdag 29 maart a.s. is het eindelijk zover! De strijd om de felbegeerde Zilveren Troffel barst los tijdens een driedaags metselevenement in Goes. De twaalf metseltalenten, geselecteerd uit meer dan 70 kandidaten en negen regionale voorronden, zijn afkomstig uit het hele land.

Alle finalisten NK Metselen 2017 zijn bekend!

De laatste voorronde van het NK Metselen 2017 heeft plaatsgevonden bij BouwSchool Breda. Alle finalisten zijn bekend. Tijdens de laatste voorronde vond een bloedstollende wedstrijd plaats waar nog twee finaleplaatsen te vergeven waren. Ook in Breda was het metselwerk van de deelnemers van hoog niveau.

VIDEO: Bouwsector naarstig op zoek naar jonge metselaars

Op donderdag 9 maart jl. bracht Studio040 een bezoek aan de zevende voorronde van het NK Metselen in Veldhoven. Zij spraken met deelnemers van het NK Metselen en met coördinator van Bouwmensen Eindhoven, Bert van de Pol.

Eerste zes finalisten NK Metselen 2017 bekend

Gisteren vond de zesde voorronde van het NK Metselen 2017 plaats in Nieuwleusen. Eerder vonden al voorronden plaats in Heerhugowaard, Oosterbeek, Utrecht, Sappemeer en Leeuwarden. In deze voorronden streden metseltalenten om een felbegeerde plek in de finale eind maart in Goes.

Vierde voorronde NK Metselen 2017 in Sappemeer

Afgelopen week veranderde SSPB Bouwpraktijk centrum voor twee dagen in een strijdtoneel. Gelijktijdig met de open dagen van de school vond de vierde voorronde van het NK Metselen 2017 plaats. Twee dagen lang streden acht metseltalenten in de dop om een plek in de finale eind maart in Goes.

VIDEO: Voorronde NK Metselen 2017 BouwBeurs Utrecht

De Internationale BouwBeurs maakte woensdag een mooie video van onze metseltalenten in Utrecht. Hartelijk dank voor de Internationale BouwBeurs voor het beschikbaar stellen van de video!

Tweede dag van de derde voorronde NK Metselen in Utrecht

Donderdag 9 februari was de afsluitende dag van de derde voorronde van het NK Metselen. Het BouwBeurs Vakplein toverde voor twee dagen om tot een wedstrijdterrein waar zes metseltalenten de strijd met elkaar aangingen.

Start derde voorronde NK Metselen 2017

Woensdag was het zover! De derde voorronde van het NK Metselen 2017 is van start gegaan op het BouwBeurs Vakplein.

Studiedag Metseldocenten: "Goed verbonden"

Het metseljaar is weer echt begonnen. Zo’n tachtig metseldocenten bezochten op 25 januari Partycentrum De Olm in Nieuwkoop waar de traditionele KNB dag voor metseldocenten en – instructeurs werd gehouden.

Eerste finalisten NK Metselen 2017 bekend

De eerste deelnemers aan regionale voorronden hebben zich al gekwalificeerd voor de finale van het 65e NK Metselen in Goes.

Voor de mensen die het (gaan) maken

De Nederlandse baksteenindustrie ondersteunt via branchekoepel KNB al jarenlang het metselvak en -onderwijs.

Steun in de rug voor bijscholing VMBO metseldocenten

De door KNB dit najaar voor het eerst georganiseerde metseltraining voor VMBO docenten bouwtechniek (BWI) blijkt in een behoefte te voorzien.

Zilver voor Robin van Hoof op Euroskills 2016

Robin van Hoof heeft tijdens EuroSkills 2016 in het Zweedse Gotenburg bij het onderdeel Metselen een zilveren medaille behaald.

Start Finale NK Metselen 2016 dinsdag 12 april 2016

Op dinsdagochtend 12 april a.s. klinkt in Emmen in de belevingstuin van Woonwijkcentrum Holdert het startschot voor de landelijke finale van het 64e Nederlands Kampioenschap Metselen.

Alle namen finalisten NK Metselen 2016 bekend

Twaalf deelnemers hebben zich gekwalificeerd voor de finale van het 64e NK Metselen in Emmen. Het zijn de winnaars van de voorronden in Oosterbeek, Amersfoort, Hoofddorp, Sappemeer, Oss, Leeuwarden, Genemuiden, Mierlo en Bergen op Zoom, Nunspeet.

TU bouwkunde studenten ontwerpen finalewerkstuk NK Metselen 2016

Robbie Gerbrandij en Jelle Grevink, twee enthousiaste bouwkunde studenten aan de TU Delft zijn de ontwerpers van het finalewerkstuk van het NK Metselen 2016.

Docentencursus Basistechniek Metselen

In maart 2016 gaat de eerste vmbo docentencursus 'Basiscursus Metselen' van start, gebaseerd op het nieuwe examenprogramma.

Drie finalisten NK Metselen 2016 bekend

Drie deelnemers aan regionale voorronden hebben zich al gekwalificeerd voor de finale van het 64e NK Metselen in Emmen. Het zijn de winnaars van de voorronden in Oosterbeek, Amersfoort en Hoofddorp. Deze week komen daar de winnaars in Sappemeer en Oss bij. Daarna volgen nog de finalisten van vijf andere voorronden.

KNB studiedag voor metseldocenten- en instructeurs 2016

Studiedag 1

Zo’n negentig metseldocenten en -instructeurs bezochten de jaarlijkse Studiedag, die 27 januari 2016 in AHOY Rotterdam door KNB werd georganiseerd. Ze kregen een belangrijke boodschap mee: “De wereld verandert, maar baksteen blijft en verandert mee”.

Ontwerp finale NK Metselen 2016 bekend

Twee studententeams van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft hebben voorstellen ontwikkeld voor de finaleopdracht van het NK Metselen 2016 te Emmen.

Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs

KNB studiedag voor metseldocenten en -instructeurs woensdag 27 januari 2016

Robin van Hoof naar finale Skills Heroes

Voormalig Zilveren Troffel winnaar Robin van Hoof heeft zich geplaatst voor de finale van de Skills Heroes metselwedstrijden (mbo-kampioenschappen).

Wereldmedaille voor Zilveren Troffel-winnaar Bert van Heugten

Metselaar Bert van Heugten uit Lierop won als vmbo-leerling de Zilveren Troffel bij het KNB NK Metselen & Voegen in 2010. Nu heeft hij in São Paulo in Brazilië tijdens de WorldSkills, het WK voor beroepen voor mbo’ers, met zijn 9e plaats de ‘Medal of Excellence’ behaald.

Bert van Heugten traint voor São Paulo

Metselaar Bert van Heugten uit Lierop won als vmbo-leerling in 2010 de Zilveren Troffel van KNB. Nu gaat hij als mbo’er in augustus naar het WK voor beroepen, WorldSkills 2015, in São Paulo. Bert treft daar 26 tegenstanders. Regelmatig traint hij bij zijn opleidingsbedrijf, Bouw Infra Mensen Mierlo.

KNB met voorlichtingsstand op landelijke studiedag Platform vmbo BWI

Op 3 juni was KNB met een voorlichtingsstand aanwezig op de Landelijke studiedag Platform vmbo Bouwen, Wonen en Interieur in 's-Hertogenbosch

Zonnige finale NK Metselen en Voegen 2015

Tim Klessens uit Someren is landelijk winnaar geworden van het 63e NK Metselen. Als beste uit een veld van twaalf finalisten ontving hij de Zilveren Troffel. Winnaar van het 13e NK Voegen werd Bas van Diessen uit Boxtel. Hij ontving de Voegspijker-trofee.

Finale NK Metselen 2015 in Breda van start

Ondanks de mist weet iedereen BouwSchool Breda tijdig te vinden. BouwSchool-directeur Arie van Empel heet iedereen welkom. Ewald van Hal, directeur van KNB, geeft nog eens het belang van de Nederlandse baksteenindustrie aan: "Metselaars en voegers geven Nederland een gezicht.

Na afloop kunnen ze beter metselen

De laatste regionale voorronde is in Rosmalen. Acht deelnemers metselen er hun werkstuk in de mooie werkplaats van de Bouwopleiding ’s-Hertogenbosch. Daarnaast doen vmbo-leerlingen mee aan een wedstrijd timmeren.

De 'metsel-twins'

Primeur in Heerhugowaard; een tweeling doet mee aan de regionale voorronde.

Gedreven aan het werk in Nieuwleusen

Bij Opleidingscentrum De Grift in Nieuwleusen is een goede groep aan het werk.

Leuke werkstukken gemaakt in Veldhoven

Elf vmbo-leerlingen zijn twee dagen aan de slag in het fraaie pand van Bouwmensen Eindhoven in Veldhoven.

Regionale voorronde Bergen op Zoom

Direct bij binnenkomst in de werkplaats van Bouwmensen Zuid-west in Bergen op Zoom zien we twee meisjes aan het werk.

Nu ook Gronings metseltalent bij het NK

11 en 12 maart zijn de open dagen bij SSPB Prakcentrum Bouw in Sappemeer. Ruim 200 vmbo-leerlingen komen op bezoek.

NK Metselen 2015 van start in Leeuwarden

De eerste voorronde van het NK Metselen 2015 is op donderdag 5 maart van start gegaan bij Bouwmensen FNZ in Leeuwarden. Tien enthousiaste vmbo-leerlingen metselen begonnen met het maken van hun siermuurtje.

KNB Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs 2015

Genieten. Dat woord keerde geregeld terug tijdens de jaarlijks door KNB georganiseerde Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs. Bijna honderd mensen kwamen op uitnodiging van KNB dit jaar naar Kingspan Insulation B.V. in Tiel.

Vmbo-leerlingen Schoonhovens College metselen op locatie

"Door te doen loop je tegen grenzen op en daar leer je van. Leren van vakmensen in de praktijk helpt om een proces te versnellen en metselen is leren door te doen".

Groot tekort aan metselaars in Groot Brittannië

Schrijnend gebrek aan goed opgeleide vakmensen in de bouw maakt dat in Groot Brittannië op grote schaal buitenlandse bouwvakkers worden ingehuurd.

Studiedag voor Metselendocenten en Metselinstructeurs 2015

Studiedag voor Metseldocenten en Metselinstructeurs 2015

Goede prestaties winnaars Zilveren Troffel bij NK Bouwen 2014

Tijdens het NK Bouwen voor mbo-leerlingen, dat op 10 en 11 december bij het Deltion College in Zwolle is gehouden, hebben bij het onderdeel metselen twee oud-winnaars van de Zilveren Troffel goede prestaties geleverd.

Winnaars Zilveren Troffel bij NK Metselen voor mbo'ers

Op 10 en 11 december wordt bij het Deltion College in Zwolle het NK Metselen voor mbo-leerlingen gehouden.

Koning bekijkt werkstukken 62e KNB NK Metselen en Voegen

Op donderdag 13 november 2014 opent Koning Willem Alexander officieel het Kulturhus Trefkoele+ te Dalfsen. Bij aankomst wandelt Zijne Koninklijke Hoogheid langs 22 metselwerkstukken, onderdeel van de buiteninrichting van het gemeenschapshuis.

Nederlandse Bouwkampioenen winnen goud en brons bij EuroSkills 2014

Vier Nederlandse mbo-leerlingen hebben mooie successen geboekt tijdens EuroSkills 2014 in het Franse Lille.

Samen trainen voor EuroSkills 2014

Snelheid en precisie. Daar gaat het om bij de wedstrijd Metselen tijdens EuroSkills 2014.

Minister Bussemaker: Metselen is écht een vak!

Wieger van den Broek(15) uit Barneveld is winnaar geworden van de 62e finale van het NK Metselen. De winnaar ontving uit handen van burgemeester Han Noten van Dalfsen de Zilveren Troffel.

62e NK Metselen van start in Dalfsen

De deelnemers zijn al vroeg in Dalfsen aanwezig. Yvonne Holterman, directeur van Opleidingscentrum De Grift en Ewald van Hal, directeur KNB, heten iedereen welkom.

Dalfsen bijna klaar voor finale

De voorbereidingen voor het NK Metselen en Voegen 2014 in Dalfsen zijn in volle gang.

Winnaars Zilveren Troffel scoren opnieuw

Wie de Zilveren Troffel wint, gooit ook later hoge ogen als metselaar. Dat hebben Bert van Heugten uit Lierop (winnaar in 2010) en Robin van Hoof uit Gemert (winnaar in 2012) bewezen.

Impressie Voorronde Breda

De wedstrijd in Breda is op de nieuwe locatie van de BouwSchool Breda.

Impressie voorronde Genemuiden

In de werkplaats van de Opleidings Vereniging Genemuiden (OVG) is het een drukte van belang.

Impressie voorronde Oss

In Oss ontmoeten we een oude bekende: Max de Jong. Max won vorig jaar bij de landelijke finale in Oldenzaal de Zilveren Troffel.

Impressie voorronde Mierlo

Bij SBRH Bouw en Infra Opleidingen in Mierlo strijden tien deelnemers metselen om twee plaatsen in de finale in Dalfsen.

Impressie voorronde Leeuwarden

Nog nooit kreeg een voorronde van het NK Metselen zoveel aandacht in de media. Jifke Brolsma uit het Friese Tzummarum is de eerste vrouwelijke deelnemer sinds de start van de metselwedstrijden in 1953.

Impressie voorronde Oosterbeek

De dertien deelnemers bij ReVaBo Oosterbeek hebben een moeizame start. Eerst is er het maken van de lagenlat. Als je alle gemaakte latten naast elkaar legt, levert dat behoorlijke verschillen op.

Impressie voorronde Beverwijk

De eerste dag in Beverwijk begonnen de deelnemers met het maken van een lagenlat. Niet iedereen kon dat goed. "Op school niet gehad, meneer", hoor je dan al snel.

62e NK Metselen van start

Ewald van Hal, directeur van KNB, heeft op 5 maart bij 'Bouwmensen Kennemerland' in Beverwijk het startschot gelost voor het 62e NK Metselen 2014.

Vrouw strijdt voor plek in de bouw

Voor het eerst in de historie van het Nederlands Metselkampioenschap (’anno 1953’) strijdt een vrouw mee om een finaleplek.

Start voorronden 62e NK Metselen

Op 5 maart start de eerste voorronde van het NK Metselen 2014 bij Opleidingsbedrijf ‘Bouwmensen Kennemerland’ in Beverwijk.

Studiedag voor metseldocenten en -instructeurs 29 januari 2014

KNB organiseerde op 29 januari jl. een studiedag voor Metseldocenten en -instructeurs in Eindhoven bij Saint Gobain Weber Beamix

62e NK Metselen en Voegen 2014 in Dalfsen

Leerling-metselaars en -voegers strijden om de 'Zilveren Troffel' en 'Zilveren Voegspijker'

Uitnodiging winnaar NK Metselen 2013 voor Nieuwjaarsreceptie Koning Willem-Alexander

Zeventienjarige metselkampioen Max van Lent te gast op de Nieuwjaarsreceptie van Koning Willem-Alexander

Hoogste punt Kulturhus Trefkoele+

Het hoogste punt van Kulturhus Trefkoele+ is bereikt. Wethouder Evert Goldsteen maakte 11 december bekend dat de finale van het 62e NK Metselen & Voegen in 2014 plaatsvindt in Dalfsen.

NK Metselen en Voegen 2014

In 2014 organiseert KNB voor de 62e keer het Nationaal Kampioenschap Metselen (NK Metselen). In maart 2014 vinden de tweedaagse regionale voorronden plaats. De inschrijving hiervoor is geopend.

Aankondiging studiedag voor metseldocenten- en instructeurs 2014

KNB organiseert in 2014 wederom een Studiedag voor Metseldocenten en -instructeurs. De jaarlijkse studiedag vindt deze keer plaats bij Saint-Gobain Weber Beamix BV te Eindhoven.

Landelijke Dag Platform BWI

WK metselen was super

wk-metselen-01.jpg

aldus Reno de Ling uit Gilze.. Reno de Ling van Bouwschool Breda, Nederlands kampioen mbo metselen, nam deze zomer deel aan WorldSkills 2013. Dat zijn de wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen in Leipzig met in totaal zo'n 1000 deelnemers in ruim 50 beroepen.

Goed bezochte KNB Studiedag 2013

Verslag-studiedag-docenten01.jpg

‘Lef, durf en focus’ Drie woorden waarmee Ewald van Hal, directeur van KNB, op 30 januari de jaarlijkse Studiedag voor metseldocenten en –instructeurs opende. Zo’n honderd mensen hadden de files getrotseerd om tijdig in het MADE CENTER in Tilburg aanwezig te zijn.

Nieuwe plek voor de Surfzeilen bij het Strandeiland

Actueel_Surfzeilen.jpg

‘De Surfzeilen’ keren toch terug naar de Boulevard van Harderwijk. De markante geel-blauwe metselwerkstukken krijgen een nieuwe plaats aan de vaargeul naar het Strandeiland. Zaterdag 15 december om 11.00 uur worden de drie zware objecten naar hun nieuwe locatie getakeld.

60 jaar Kunst met Troffel en Voegspijker

Bezoek Koningin Beatrix aan finale metsel- en voegwedstrijd 2012