Vul een zoekwoord in:

Finale NK Metselen 2019, dag 2: De dag van de naamstenen

Metselaars zijn trots op hun werk. Dat geldt zeker voor de jeugdige metselaars die tijdens het NK Metselen in Ede strijden om de Zilveren Troffel. Iedere finalist krijgt vandaag een baksteen met zijn naam erin gelaserd. Deze metselen zij in de loop van de ochtend zelf in een terugliggende laag in de kolommen. En zo vereeuwigen zij hun namen voor altijd in de eigen werkstukken. En natuurlijk ontbreken de namen van KNB, ReVaBo Oosterbeek, de gemeente Ede en de ontwerpers, Corné de Broekert en Pip Hiemstra, niet.

Goed samenwerken
De deelnemers hebben het enorm naar hun zin. “Het gaat goed, het is leuk” is het veelzeggende commentaar. Mooi om te zien hoe er wordt samengewerkt. “Je staat samen aan een muurtje en dat hoort er dan bij”, aldus de finalisten. Vanmiddag staat er een lastig onderdeel op het programma: de bovenkant van de poeren. De finalisten krijgen de stenen daarvoor gezaagd aangeleverd. Het is zaak de stenen mooi aan te brengen en de meesten lukt dat goed. 

Jury-voorzitter Jo Bogers geeft de finalisten advies.

Jury-voorzitter Jo Bogers geeft de finalisten advies.

“Er wordt rustig en goed gewerkt”, vertelt jurylid Huub Joosten. “Het enthousiasme en de betrokkenheid is hoog. Vaak is er de tweede dag een dipje. Dat zien we dit jaar niet. Iedereen gaat fanatiek door.”

Bezoekers op het wedstrijdterrein

Bezoekers op het wedstrijdterrein

Bezoek
Het is ook de dag van de belangstelling voor dit mooie vakmanschap. Zo bezoeken onder andere de technische adviseurs van de baksteenfabrikanten het wedstrijdterrein. Er is een goede opkomst van zo’n twintig man.

In de ochtend worden door KNB de technische ontwikkelingen besproken, waarna zij ook in de middag het wedstrijdterrein oplopen. Er komen ook diverse docenten van scholen. Meest opvallend is een groepje leerlingen van het Theda Mansholtcollege uit Delfzijl. Die komen van ver om te kijken hoe hun medescholier Raúl de Vries het doet.

Morgen staan de rollagen op het programma. Eén ding is zeker: de werkstukken komen allemaal af.