Vul een zoekwoord in:

Finale NK Metselen 2019, dag 1: De Kop is eraf!

In alle vroegte verzamelen twaalf jonge metselaars zich op een voormalig kazerneterrein in Ede. Het zijn VMBO-metselleerlingen uit het hele land, de finalisten van het 67e NK Metselen dat KNB ieder jaar namens de Nederlandse Baksteenindustrie organiseert. Dit jaar metselen de deelnemers speeltoestellen voor jonge kinderen. Met als referentie het militaire verleden van het gebied inclusief stormbanen, vormen de speeltoestellen een hindernisbaan. Corné de Broekert en Pip Hiemstra, architectuurstudenten Bouwkunde aan de TU Delft, zijn verantwoordelijk voor het ontwerp.

Goed ingericht wedstrijdterrein
KNB organiseert het NK Metselen 2019 in nauwe samenwerking met ReVaBo Oosterbeek. De samenwerking verloopt goed. ReVaBo heeft ervoor gezorgd dat het wedstrijdterrein er netjes bij ligt. Ze maakten de fundering en stelden de profielen. Boven ieder werkstuk staat een tent, zodat de deelnemers werken uit de zon en de koude wind hun niet zal storen. 

Aan alles is gedacht: van een mooie tent voor de ontvangst met koffie en thee, cake en gezonde broodjes tot diverse bouwketen waar de jongens zicht rustig kunnen omkleden en de vakjury kan overleggen. Al met al dus prachtig ingerichte wedstrijdterrein tussen de nog gaande bouwactiviteiten. Op het voormalige kazerneterrein verrijst de nieuwbouwwijk De Veluwse Poort waar ruim 1800 nieuwe woningen worden gerealiseerd! De finalewedstrijd is mede mogelijk door de gemeente Ede en de bewonerscommissie van de Veluwse Poort.

De werkplaatsen zijn afgeschermd met witte tenten tegen koude wind en regen

De werkplaatsen zijn afgeschermd met witte tenten tegen koude wind en regen

Het is de dag van…
Omroep Gelderland toont al vroeg interesse en interviewt deelnemer Tim de Bruin uit Lunteren. In Goedemorgen Gelderland is hij te horen in “Het is de dag van….”. Presentatrice Nieke Hoitink: “Het is de dag van Tim de Bruin uit Lunteren en niet alleen dat van jou, maar ook dat van Gerrit van der Zande uit Elspeet en Stefan de Jager uit Barneveld. Want wat hebben jullie gemeen?”. De nuchtere Tim: “Wij doen mee aan het NK Metselen 2019”. Tim is niet heel zenuwachtig. Hij kan niet meer dan zijn best doen en dat is precies wat hij gaat doen. “Wat denk je eraan te hebben als je de titel ‘Beste Metseltalent 2019’ pakt”, vraagt Nieke Hoitink. “Een goede toekomst als metselvakman”, vertelt een overtuigende Tim. “Dat kun je dan mooi op je CV zetten: Tim de Bruin – Nederlands Kampioen Metselen”, aldus de presentatrice die hem en de andere finalisten daarna veel succes wenst. 

Start finale
Voordat de finale losbarst verzamelt iedereen zich in de tent voor de ontvangst. Aldaar trapt projectleider Gerard Westenbroek (KNB) de finale af met een kort welkomstwoord en geeft dan het woord aan Ewald van Hal, directeur KNB. Hij benadrukt het belang van het NK Metselen: “De start van de 67e editie NK Metselen in Ede is ook weer een start van een periode met versterkte belangstelling voor de betekenis van vakmanschap in de bouw, voor de persoonlijke talentontwikkeling maar ook voor de  maatschappij in termen van huisvesting en verduurzaming”.  Hij wenst de finalisten tenslotte heel veel succes, maar vooral ook veel plezier. “Er kan er maar één de Zilveren Troffel winnen, maar voor mij zijn jullie nu al allemaal winnaars”, aldus Van Hal.

KNB-directeur Ewald van Hal spreekt de jongens bemoedigende woorden toe en benadrukt het belang van het NK Metselen

KNB-directeur Ewald van Hal spreekt de jongens bemoedigende woorden toe en benadrukt het belang van het NK Metselen

Projectleider NK Metselen: Gerard Westenbroek (KNB) opent de landelijke finale

Projectleider NK Metselen: Gerard Westenbroek (KNB) opent de landelijke finale

Daarna komen nog aan het woord Marc Bonekamp, projectleider van de nieuwbouwwijk De Veluwse Poort. Hij is erg blij met de komst van het NK Metselen. “Alle huizen hier in de wijk zijn tot nu toe allemaal ontworpen en gemaakt met baksteen. Baksteen blijft een waardevol en duurzaam product. Wij zijn trots dat wij een speelplek aan deze wijk mogen aanbieden, gemaakt van baksteen. Heb ik het woord 'baksteen' vaak genoeg genoemd", zegt hij lachend.

 

Piet Koppelaar (ReVaBo Oosterbeek), Jo Bogers (Jury-voorzitter) en finalist Tim de Bruin snijden de taart aan bij opening finale NK Metselen 2019

Piet Koppelaar (ReVaBo Oosterbeek), Jo Bogers (Jury-voorzitter) en finalist Tim de Bruin snijden de taart aan bij opening finale NK Metselen 2019

Ook Piet Koppelaar pakt het woord. Hij vertelt dat het NK Metselen 2019 niet mogelijk is zonder alle sponsors. Tot slot wordt de vak-jury voorgesteld en dan is daar het moment van het aansnijden van de speciaal ontworpen taart, door Jo Borgers (voorzitter vak-jury) Piet Koppelaar (ReVaBo Oosterbeek) en finalist Tim de Bruin. En hiermee is dan officieel ‘de kop eraf’ van de finale NK Metselen 2019.

Lagenlat
Via een loting krijgt iedere deelnemer een eigen werkstuk. Sommige deelnemers werken samen aan één werkstuk. Daarbij is samenwerken essentieel. Dit wordt direct goed opgepakt, het eerste overleg vindt al snel plaats nadat de vakjury de werktekeningen uitdeelt. Het eerste wedstrijdelement is het maken van een lagenlat, die door de jury direct wordt beoordeeld. Daarna krijgen de deelnemers een tevoren gemaakte lagenlat, die in ieder geval juist is.

Finalisten hard aan het werk, in strijd voor de felbegeerde Zilveren Troffel

Finalisten hard aan het werk, in strijd voor de felbegeerde Zilveren Troffel

Gemotiveerd
Dan kan het metselen beginnen. ’s Ochtends zijn de eerste lagen gemetseld. Het is een kwestie van goed opletten, want niet iedere laag is hetzelfde. In de muren zitten diamantvormige details die worden uitgevoerd in grijze bakstenen. De finalisten metselen in opperste concentratie netjes en zijn allen gemotiveerd. De samenwerking verloopt goed, er wordt gelet op elkaars werk en een enkeling corrigeert een ander. Halverwege de middag bezoeken eerstejaars VMBO-leerlingen van Het Streek in Ede de wedstrijd. Nieuwsgierig naar het werk dat de deelnemers neerzetten, moedigen zij hun ook aan. De finalisten werken hard door tot 17.00 uur.

Dan zit de eerste dag er op. Er is veel werk verzet. Bij veel speeltoestellen zijn de eerste tien lagen al gemetseld. Morgen zijn de kolommen en de rollagen aan de beurt. Een enkeling loopt iets achter op schema. Kortom, nu eerst op naar het avondeten en een goede nachtrust. Want ‘finaledag 2’ wordt een drukke dag voor iedereen.