Vul een zoekwoord in:

Even voorstellen: De vak-jury

Vier ervaren vakmensen vormen de jury en beoordelen dagelijks alle wedstrijdonderdelen. Ze geven soms een aanwijzing en de vakjuryleden bepalen samen wie de winnaar is en zich 'Beste Metseltalent 2019' mag noemen.

Vanuit zijn dagelijkse werk bij bouwcertificeerder KSG-IKOB is jurylid Patrick Bart gewend om te kijken hoe metselaars werken. "Als jury beoordelen we natuurlijk de deelnemers. Maar het gaat ons voor om begeleiden, stimuleren en helpen. De jeugdige deelnemers zijn enthousiast! en dat is helemaal terecht: metselen is echt een mooi vak! Ik fluister ze tips in, laat ze regelmatig goed naar hun eigen werk kijken en vertel ze dat ze trots kunnen zijn op wat ze zelf hebben gemetseld. Ik merk dat de deelnemers graag willen leren. Tijdens de wedstrdij zie je progressie, blije gezichten en dat maakt het altijd een feest om erbij te zijn. Hoe gaaf is het om als deelnemer later met je kleinkind naar je werkstuk met eigen naam erop te kijken!"

Kijken naar het proces
Ieder jurylid beoordeelt aan de hand van vooraf geformuleerde criteria van iedere deelnemer het werkproces en het geleverde werk. Bij de beoordeling staat de techniek van het metselen voorop. Verder kijkt de jury naar zaken als vol- en schoonwerken, regelmaat van de voegen, vlak en strak werken, bijzonder metselwerk en de aanpak en verzorging van de werkplek. Dit jaar voegen de deelnemers niet zelf. Zo kunnen de deelnemers zich helemaal concentreren op een mooi stukje metselwerk.

De jury bestaat uit:
Jo Borgers (voorzitter)
Onafhankelijk voorzitter van de jury. Directeur van een bureau voor bouwadvies & begeleiding, docent opleiding restauratie buitenschil. Voorheen directeur-eigenaar van een restauratiebedrijf gespecialiseerd in historische voegtypen.

Patrick Bart
Jurylid namens de bouwcertificeerder SKG-IKOB. Projectleider van diverse kwaliteitssystemen op proces- en productniveau. Ruime ervaring in zowel het ontwerpen als beoordelen van metsel- en voegwerk en de uitvoeringsrichtlijnen.

Wim Haverhals
Jurylid namens de Gebouwschil Nederland (GNL). Directeur van Haverhals Metselwerken bv. Een bedrijf met 50 medewerkers dat is gespecialiseerd in metselen en voegen en het verlijmen van baksteen, blokken en elementen. Heeft zelf jaren gemetseld en kent de kneepjes van het vak.

Huub Joosten
Jurylid namens Bouwend Nederland. Was technische directeur bij een aannemingsbedrijf. Neemt nu examens af voor de Stichting KOB, de Kader- en Ondernemersopleiding in de Bouw, en BouwGarant.

Secretaris van de jury en tevens projectleider van het NK Metselen is Gerard Westenbroek van KNB.

Van links naar rechts: Huub Joosten, Wim Haverhals, Patrick Bart en Jo Bogers

Van links naar rechts: Huub Joosten, Wim Haverhals, Patrick Bart en Jo Bogers