Nieuws

66e editie NK Metselen: Gouden toekomst voor winnaar Zilveren Troffel

Woensdag 11 april start in Leeuwarden het NK Metselen 2018. De winnaar, en de andere deelnemers aan deze landelijke finale om de Zilveren Troffel, wacht een gouden toekomst. Het 66emetselkampioenschap vindt namelijk plaats op een moment dat de bouw schreeuwt om vakmanschap. Gesproken wordt al over een dreigend bouwinfarct. Aan de twaalf deelnemers zal het niet liggen. Tijdens de driedaagse finale metselen jonge metselleerlingen drie toegangspoorten in het Wilhelminapark in Grou. Wie wint vrijdag 13 april en krijgt van burgemeester Ferd Crone de felbegeerde Zilveren Troffel?

Met landelijke vakwedstrijden voor leerling-metselaars promoot de Nederlandse baksteenindustrie (KNB) al sinds 1953 ononderbroken het metselonderwijs. Het wil daarmee de instroom van jonge metseltalenten bevorderen en goed vakonderwijs stimuleren. Dat was altijd al van groot belang, maar is nu zeer actueel gezien de grote maatschappelijke opgaven waarvoor de bouw zich gesteld ziet.

Opvallende innovatie in 2018 is het met lasertechniek markeren van de namen van alle finalisten in het metselwerkstuk. Deze techniek wordt ook toegepast in het eind dit jaar te openen Holocaust Namenmonument Amsterdam, een ontwerp van Daniel Libeskind.

Toegangspoorten als blijvende herinnering
De finalisten metselen gezamenlijk drie toegangspoorten tot het Wilhelminapark in Grou. Het vormt de afsluiting van een grondige vernieuwing van dit park. De poorten werden door studenten Bouwkunde van de TU Delft speciaal ontworpen en passen bij de stijl van het park. Na afloop vormen de finalewerkstukken een blijvende herinnering aan het kampioenschap. 

Informatie en bezoek
Geïnteresseerden zijn van harte welkom om tijdens op alle wedstrijddagen een bezoek te brengen aan de finale. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg het NK Metselen op Facebook (@NKMetselen).