Vul een zoekwoord in:

Eerste voorronde NK Metselen bij Bouwmensen FNZ Leeuwarden van start

De eerste voorronde van het NK Metselen 2015 is gestart. Donderdag 5 maart zijn bij Bouwmensen FNZ in Leeuwarden tien enthousiaste vmbo-leerlingen metselen begonnen met het maken van hun siermuurtje. Ze mogen er twee dagen over doen.

De dag begint met een welkom en er is uitleg over het werkstuk. Het siermuurtje bestaat uit twee onderdelen met daartussen een dilatatie. Eerst maken de deelnemers een lagenlat. Die leveren ze in bij de jury. In ruil krijgen ze eerder gemaakte lagenlat om hun lagen goed uit te kunnen zetten. Iedereen begint met het metselen van het hoge gedeelte. Dat onderdeel moet vanavond af zijn. Sommigen kijken eerst wat onzeker om zich heen. Een ander begint direct met aftekenen en spannen van de metseldraad. Dat is dit keer niet zo lastig omdat de metseldraad rondom de profielen kan worden gespannen.

Twee deelnemers hebben vorig jaar ook al meegedaan. Die weten al dat de juryleden, die met hun beoordelingslijsten rondlopen, er vooral zijn om te helpen. Het moeten voor iedereen twee mooie en leuke dagen worden waarin goede ervaring is opgedaan in het metselvak en dat gaat lukken!

Al direct is er veel belangstelling van de pers. We zien Omrop Fryslân, Het Friesch Dagblad, De Telegraaf, RTV Noordoost-Friesland, Leo en GP TV. Mooie publiciteit voor het metselvak!

De tweede dag is iedereen gewend aan de wedstrijdomstandigheden. Je ziet hoe hard er nu wordt gewerkt. En dat is nodig ook. Vandaag moet het tweede muurtje op hoogte en worden de beide rollagen gemaakt. Deelnemer Marko de Jong ziet dat wel zitten. "Het gaat goed, ik had het moeilijker verwacht. Op school hebben we al wat geoefend." 's Middags blijkt het voor de meesten toch best lastig om de rollagen goed voor elkaar te krijgen. Probleem is het goed verdelen van de stenen. Als de profielen zijn weggehaald krijg je een veel beter zicht op de mooie werkstukken. Gelukkig zijn de meeste werkstukken af. Er komt ook steeds meer bezoekers kijken bij Bouwmensen FNZ. Ook bij de timmerwedstrijd, waar de deelnemers een dierenverblijf maken. Op naar de prijsuitreiking. Het wordt spannend! 

Een oud-deelnemer uit 1955 
Vandaag is er een bijzondere bezoeker: Tjibbe Postma uit Oppenhuizen. Hij nam in 1955 deel aan het NK Metselen, toen nog in Ahoy Rotterdam. Tjibbe won niet, maar bewaart wel hele goede herinneringen aan de wedstrijd. "Na de technische school werd ik timmerman. Ik deed de opleidingen leerlingstelsel, gezel en meester timmerman. Na vijf jaar op de bouw ging ik naar een tekenbureau, behaalde het diploma Bouwkundig opzichter B.N.A. en trad in dienst bij de gemeente. Nu ben ik met pensioen. Ik heb altijd veel profijt gehad van het werken met mijn handen in de bouw. Ik hoop dat dat voor de deelnemers van nu ook gaat gelden." 

Na twee dagen metselen in Leeuwarden komt de vakjury tot de volgende uitslag:

  1. Ricardo Valkema, (16) uit Sint Nicolaasga, leerling van O.S.G. Sevenwolden te Heerenveen.
  2. Tim Boersma (15) uit Birdaard, leerling van het Dockinga College te Dokkum.
  3. Rein de Vries (15) uit Oenkerk, leerling van Piter Jelles Ynzicht te Leeuwarden.

Ricardo Valkema en Tim Broersma gaan door naar de landelijke finale. 

Voor de foto's klik hier